Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Mide Yanması Nedenleri

Mide Yanması Nedenleri
Mide Yanması Nedenleri sebepleri
Wordpress Temaları

Mide Yanması Nedenleri

Mide Yanması Nedenleri nelerdir? Bağırsak ya da mide problemleri günümüzde birçok insanın ortak sorunları haline gelmiştir. Günlük beslenme alışkanlarının yanı sıra bireyde meydana gelen bazı hastalıklar ve kalitesiz yaşam tarzı ile yakından alakalı olan sindirim sistemlerinin büyük bir bölümü mide hastalıklarının en önemli sebepleri arasında yer alır. Mide hastalıklarından da en yaygın görülen belirti mide yanması olmaktadır. Peki mide yanması neden olur ya da hangi hastalığın habercisidir. Gelin bu konuya birlikte değinelim….

Mide Yanması Nedir

Mide yanması genellikle göbek deliğinin hemen üst bölümü ya da karnın hemen üst kısmında meydana gelen yanma, batma ya da ekşime şeklinde hissettiğiniz ağrı  ya da ağrıya benzer bir durumdur. Mide yanmasının  bazı vakalarda karın veya göğüs ağrısı şeklinde hissedilebilir. Mide yanması şikâyeti çoğu hastalıklarda hastanın hayat kalitesini düşürecek derecede şiddetli olabilir ya da belli bir süre kendiliğinden geçip, sonra yeniden tekrarlayabilir. Bu nedenle mide yanması şikâyeti hem kişinin yaşam kalitesi  için  oldukça önemlidir, hem de beslenmesinde sorunlar çıkararak kilo kaybı halsizlik ve benzeri sorunlar meydana getirir. Bunun için bu şikayeti yaşayan kişilerin hemen bir uzman hekime giderek muayene olması ve tedavi olması gerekmektedir.

Mide Yanması Nedenleri

Mide yanması çoğunlukla sindirim bozuklukları ve mide hastalıkları sonucunda meydana gelmektedir. Günümüzde mide yanmasına neden olan hastalıkların bazıları şunlardır;

Reflü Hastalığı

Her üç insandan birinde reflü hastalığı bulunuyor.  Mide yanmasını en önemli nedenleri arasında yer alan reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna gitmesi ya da kaçması sonucu dokuların tahriş olması ile alakalı bir durumdur. Halk arasında reflü olarak isimlendirilir ama, tıp dilinde GÖRH olarak bilinen bu rahatsızlık kronik sindirim sistemi hastalığıdır.

Gastrit

Gatrist de günümüzde  en çok görülen mide şikayetleri arasında yer almaktadır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak midenin iltihaplanması ya da mide yüzeyinin tahriş olması sonucu meydana gelmektedir. Gastrit hastalığı akut ya da kronik olarak iki çeşittir. Akut gastrit hastalığı mideyi tahriş edecek yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi ya da anti inflamatuar kullanımı sonucu ortaya çıkmaktadır. Kronik gastrit ise Hpylori benzeri, bakterilerin neden olduğu çeşitli enfeksiyonlar başta olmak üzere safra reflüsü gibi sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklı meydana gelmektedir. Gastrit hastalıklarında mide yanması şikâyeti midenin bulunduğu karnın sol üst kısmında meydana gelmektedir.

Wordpress Temaları

Peptik Ülser  

Midenin ya da on iki parmak bağırsak dokusunun bazı etkenlerde kaynaklı hasar görmesi sonucu dokularda meydana gelen ülser sonucu ortaya çıkmaktadır. Peptik ülser hastalıklarında bazı gıdaların tüketimine bağlı olarak mide yanması şikayetleri meydana gelmektedir. Ayrıca bu hastalık kronik gastrit sonucu da meydana geliyor. Ülserin uzun süre devam etmesi sonucunda hastalığın bulunduğu bölgede tıkanma, kanama ya da delinme vakaları görülmektedir.

Kalp Krizi

Kronik hastalığı olan ileri yaşlardaki bireylerin kalp krizi geçirmesi sonucunda mide yanması şikâyeti ortaya çıkmaktadır.  Bunun için kalp hastalığı olan ileri yaşlardaki bireylerin mide yanması şikâyeti görmesi durumunda hemen bir doktora görünmeleri tavsiye edilmektedir

Aynı zamanda diyabetik gastroparazi ve fonksiyonel dispepsi gibi hastalıkların da mide yanmasına neden olmaktadır. Tüm bunlarsa ek olarak aşırı sigara kullanımı, gebelik, obezite ve aşırı kafein alımı, asitli ve baharatlı yiyecekleri ile içeceklerin tüketimi mide yanması nedenleri  arasındadır.

 

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap