Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Balık Sezonu

Balık Sezonu
Balık Sezonu 2023 2022 balık sezonu ne zaman açılıyor
Wordpress Temaları

Balık Sezonu

Balık Sezonu geldi çattı. 2022 balık sezonu ne zaman açılıyor? Sevgili okuyucularımız, kış mevsimi yavaş yavaş girmiş bulunuyoruz artık. Kış mevsiminin gelmesi ile balık sezonu da yavaş yavaş açılmış durumda. Bu yüzden sizlerle bugün kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan balık sezonunu ve Türkiye’de en çok tüketilen balık çeşitlerini inceleyeceğiz.

Balık sezonu artı neredeyse açılmış durumda. Gerek fırında gerek tavada kızartılarak severek tükettiğimiz balık birçok evin kış aylarında vazgeçilmezi olmuş durumda. Türkiye’de yapılan araştırmalarda sırasıyla en çok tüketilen balıklar şu şekildedir:

  • Hamsi
  • Palamut
  • İstavrit
  • Sardalya
  • Sazan
  • Alabalık

Sizlerle bu balık türlerini inceleyeceğiz. 2022 balık sezonu ne zaman açılıyor?

  • HAMSİ

Türkiye’de en çok sevilen ve tüketilen ‘Küçük Sivri Balık’ ıdır. Hamsi, subtropikal iklim denizlerde 400 metre derinliğinde yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En çok uyum sağlayıp yaşadığı yerler Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz’dir. Bu küçük sivri balığımız olan hamsi, 18 cm’ e kadar büyüyebilmektedir.

Ocak-Mart arasında beslenmek için sahillere çok yakın dolaşmaktadırlar. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip az tuzlu sularda 40.000 yumurta bırakabilirler. Kayıtlara geçmiş en uzun yaşam süreleri ise 5 senedir. Doğu Karadeniz bölgesinde Ekim ayının ikinci haftası gırgır adı verilen çevirme ağları ile hamsi balığını avlamaya başlamaktadırlar. Bu avlanma sırasında balıkçılarımız dualar okuyup, kurbanlar kesip denizlere açılmaktadırlar. Ve ek bilgi olarak şunu ekleyebiliriz; dünyada hamsi balığının en çok avlanıldığı yer 20 ile 30 milyon ton ile Peru’dur.

Wordpress Temaları

Ülkemizde hamsi balığının çok çeşitli pişirilme yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar hamsi pilavı, hamsili börek, hamsikoli, sirkede hamsi,  hamsili yumurta ve tavada mısır unu ile unlayıp kızartması yapılmaktadır. Siz sevgili okuyucularımız en çok hangi türde pişirmeyi ve yemeyi seviyorsunuz bilmiyorum ama her hali ile lezzetli ve evlerimizin vazgeçilmez balık türü olduğu kesindir.

  • PALAMUT

2022 balık sezonu ne zaman açılıyor? Balık Sezonunda Ülkemizde en çok tüketilen balık sırasında ikinciliği palamut balığı almaktadır. Palamut, Uskumru, Torik ve Orkinos familyası içerisinde balık türüdür. Kemikli bir balık türü olan Palamut sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı bölgelerde yaşamını sürdürmektedir.

Palamut balığının oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı bir ağzı vardır. Palamut balığının rengi ise şu şekildedir; sırtlarının genellikle mavimsi bir rengi, balığımızın yanlarına doğru gidildikçe karın bölgesinde gümüşi beyaza dönüşen bir rengi vardır. Sırtlarından başlayıp baş kısımlarına doğru gidildikçe siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunmaktadır. Palamut balığı, büyük sürüler halinde yaşamını sürdürmekte ve uzun göçler yapmaktadırlar. Palamut balığı, orta derecede yağ içermektedir. Akdeniz ve Karadeniz’de ünlü bir balık türüdür. Boyutlarına göre farklı isimlendirilebilirler. İlginizi çekebilir; Palamut Lakerda nasıl Yapılır?

Yine balık yemeyi sevenler için, palamut balığının da çeşitli pişirilme yöntemleri bulunmaktadır. Izgarası, salamurası, fırınlanarak ya da kızartılarak pişirilme ve tüketilme şekli bulunmaktadır. Peki siz sevgili okuyucularımız, hangi yöntemlerde palamut balığını pişirip yemeği daha çok seviyorsunuz?

  • İSTAVRİT

Her balığın kendi türü ve familyası vardır. Ama İstavrit balığı benim için küçüklükten beri hamsi balığının daha gelişmiş ve büyümüş hali gibidir. Görüntüsünden dolayı hep hamsi balığına benzetmişimdir. Ama tabi istavrit balığı Carangidae familyasından Trachurus cinsini oluşturan bir balık türüdür. İstavrit balığı şekil olarak, yanlardan birazcık basık ve iğ biçiminde olan bir balık türüdür. İstavrit balığının gözleri iri ağzı öne doğru uzun, dişleri ince, kuyruğu ise derin ve çatallı biçimdedir.

Birinci sırt yüzgecinden kısa, ikinci sırt yüzgecinden yüksektir. İstavrit balığının alt kısmı gümüş renginde, üst sırt kısmı ise lacivertimsi ya da yeşilimsi şeklindedir. Sadece istavrit balığında görülen yalancı yanal çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgiler sayesinde istavrit balık türü kolayca ayırt edilebilmektedir. Ayrıca istavrit balığının küçük bebeklerine yani yavrularına ‘kıraça’ denilmektedir.

İstavrit balığı Marmara ve Boğaz’da balık sezonu avlamaya başlayan balıkçıların ilk tanışmış oldukları bir balık türüdür. Her mevsim de avlanılabile istavrit balığının, en lezzetli olduğu mevsim Kasım ile Şubat aylarıdır. Yani tam da istavrit balığını yeme aylarında olduğumuzu söyleyebiliriz.

Balık severler için istavrit balığının pişirilme ve tüketilme şekli olarak tavada kızartmasının ve fırında pişirilmesinin çok lezzetli olduğu söylenmektedir. Tabi herkesin damak zevki farklı bu yüzdende hangi pişirme tekniği olursa olsun balık taze ve lezzetli olunca her şekilde yenilip tüketilebiliyor doğrusu.

  • SARDALYA

Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan dördüncü sırada olan balığımız sardalya balığıdır. Sardalya ekonomik değeri çok düşük olan bir balık türüdür. Sardalya balığı, Clupeidae familyasına ait olan bir türdür. Fiziksel özellik olarak, vücudu yuvarlak yanlardan biraz basık solungaçları dalgalı biçimdedir. Sardalya balığı, vücudunun yanlarında ve sırta yakın bölgelerinde bulunan siyah noktaları vardır.

Sardalya balığının rengi ise şu şekildedir; vücudunun üst kısmı yeşilimsi, yan tarafları ise gümüşi beyaz rengindedir. Sardalyanın boyu 10-25 cm arasında olabilmektedir. Sardalya balığı her ne kadar ekonomik değeri düşük olan bir balık olsa da Omega-3 açısından çok zengin bir balık türüdür. Sardalya balığı, sürüler halinde yaşayan balık türüdür. Ayrıca 20.000 yumurta bırakıp her dönem üreyebilirler. Sardalya balığı, hamsin balığının yakın akrabası olan bir türdür. En lezzetli mevsimi ise Temmuz ve Ekim aylarıdır.

Sardalya balığının pişirilme ve tüketilme şekli ise şu şekildedir; hepimizin en iyi bildiği şekil konservesidir, ızgarası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı şekilde farklı pişirme ve tüketilme teknikleri bulunmaktadır. Peki siz sevgili okuyucularımız en çok hangi şekilde pişirip yemeyi seviyorsunuz?

  • SAZAN

Tatlı su balığı olan sazan balığı sazangiller familyasına ait bir türdür. Sazan balığı göller ve derelerde çok fazla bulunmaktadır. Sazan balığı bir dip balığı olup solucan, böcek larvaları ve bitkiler ile beslenmektedirler. 1,5 metre boyuna ve 35 kg ağırlığına kadar büyüyüp gelişebilmektedirler. Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde ve Akdeniz bölgesinde kesinlikle yetişmemektedir. Akdeniz bölgesinin sadece Göksu Irmağı’nda bol miktarda sazan balığı bulunmaktadır.

Sazan balığının suni balıkçılıkta önemli bir yeri bulunmaktadır. Çamura gömülüp kış uykusuna yatan bir balık türüdür. Sazan balığı Pullu veya pulsuz olabilirler ve yaşadıkları bölgeye göre de renkleri değişmektedir. Eti ise çok fazla kılçıklıdır. Sazan balığı çevik ve hareketli bir balık türüdür ve bir dip balığı oldukları için suyu çok fazla bulandırabilirler. Sazan balığının ağzı küçük ve çenelerinde bıyık bulunmaktadır. Türkiye’de 40 cm altında olan sazan balığını avlamak kesinlikle yasak olup para cezası uygulanmaktadır.

Sazan balığının pişirilme tüketim şekli ise şu şekildedir; tavada kızartması, ızgarası ve fırında buğulaması şeklinde pişirilip tüketilmektedir. Peki siz sevgili okuyucularımız sazan balığını seviyor musunuz veya hangi şekilde pişirip yemeği seviyorsunuz?

  • ALABALIK

Ve işte artık ülkemizin en son ve en çok tüketilen son balığı Alabalık. Alabalık Salmonidae familyasının üyesidir. Alabalık Somon balığı ile yakın akrabadır. Alabalığın yaygın ve bilinen yöresel türleri bulunmaktadır. Alabalık tatlı su balığı olup yırtıcı balık türlerindendir. Sadece deniz alabalığı denizde yaşayıp -tıpkı somon gibi- yumurtlama dönemlerinde tatlı sulara gitmektedirler.

Alabalık türü itibariyle balık çiftliklerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise her yerde alabalık çiftliklerine rastlamak mümkündür. Ayrıca ülkemiz alabalık üretiminde Avrupa’da birincidir. Alabalık, ortalama 11 yıl yaşayabilirler. Alabalığın boyu 15-20 cm, ağırlığı ise 1,5-2 kg bulabilmektedir. En taze ve lezzetli olduğu zamanlar ise Haziran ve Temmuz aylarıdır.

Alabalık pişirme ve tüketim şekli olarak balık severlerin söylediği fırında çok lezzetli olduğudur ama tabi yine tavada kızartması ve ızgarada da pişirip tüketmekte taze bir alabalık için lezzetli olacaktır. Peki siz sevgili okuyucularımız için de alabalık fırında mı daha lezzetli olmaktadır?

Bugün sizlerle ülkemizde en çok tüketilen balık türleri, bu balıkların özellikleri, nasıl pişirilip tüketildiğini incelemiş olduk. Hazır kış mevsimi de gelmişken taze ve lezzetli bir balık yanında ise güzel bir salata akşam yemeği için masalarımıza lezzet şölenine çevirebilir. Tuzla En iyi Balık Restoranları rezervasyon nasıl yapabilirim?

Sümeyye Nur Gündüz

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap