Zerdeçal’ ın İyileştirici Potansiyeli

Zerdeçal' ın İyileştirici Potansiyeli

Zerdeçal’ ın İyileştirici Potansiyeli

Zerdeçal’ ın İyileştirici Potansiyeli nedir? Zerdeçal aslen Hindistan kökenli sarımsı kırmızı bir baharattır. Eski zamanlarda zerdeçal tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılıyordu, ancak zerdeçal bir baharat olarak ve hoş tadı nedeniyle hızla popülerlik kazandı. Kök-sap veya gövde kısmı genellikle kaynatılarak veya kurutularak kullanılır ve daha sonra tüm makarna, köri ve çikolata soslarında yaygın olarak kullanılır. Bu sarı baharat şimdi dünya çapında özellikle Akdeniz yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Eski Kızılderililer tarafından kullanılan  zerdeçalin nasıl keşfedildiği ile ilgili  bazı tartışmalar var. Bazıları, Brahminler (İndus Vadisi Uygarlığı) tarafından keşfedildiğini iddia ederken, bazıları bunun Kuzey Hindistan’dan yeni keşfedilen bir bitki olduğunu söylüyor. Adı ne olursa olsun, zerdeçal bir baharat olarak sevildi ve  hızla popüler hale geldi.  Sağlığa olan faydaları için de herkes tarafından kullanılmaya başlandı.  Zerdeçal, güçlü bir antioksidandır ve Ayurveda tedavilerinde vücudun korunmasına ve onarılmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Ayurveda uzmanları, zerdeçalın her gün tüketilmesini öneriyor. İlginizi çekebilir; Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Tıbbi Olarak Zerdeçal

Laboratuvar testlerinde zerdeçalın birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Vücut için zararlı serbest radikallere karşı etkin koruma sağlar. Hatta hücrelerin içindeki DNA‘nın hasar görmesini önleyerek kanserli büyümeyi önlediği bile gösterilmiştir. Antioksidan özellikleri nedeniyle zerdeçal, kanser önleme ve tedavisinde önemli bir bileşen olarak kabul edilir. Baharat ayrıca anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler ve yararlı antioksidanlar içerir.

Ayurvedik tedavide zerdeçal tozu kullanmak özellikle kalp-damar sorunları olanlar için faydalıdır. Çin’de yapılan çalışmalarda kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi ölümcül hastalıklara yakalanma riskini azalttığı ve ameliyat olan kişilerin ömrünü uzattığı gösterildi. Baharatın tadı yoktur, bu nedenle günlük salatalarınıza ve yemeklerinize zerdeçal eklemek ağız tadınızı bozmaz. Hatta zerdeçal, bitki çayı olarak alınabilir veya yemeklere eklenebilir.

Zerdeçal Kullanım Alanları

Zerdeçal tozunun birçok kullanım alanı vardır, ancak en yaygın olan kullanım alanı;  yiyeceklere baharat olarak kullanılmasıdır. Zerdeçal baharatı satın almadan önce en çok hangi çeşitleri sevdiğinizi belirlemelisiniz. Taze olmayan ürünleri de asla satın almayın, para vermeyin. Bazı insanlar gıda alerjisinden etkilenebilir. Hazır aldığınız zerdeçal tozuna buğday, maya veya diğer alerjenlerin eklenmediğini, etikete bakarak öğrenebilirsiniz. Zerdeçal çoğu insan için güvenli kabul edilir, ancak yine de beslenme programınıza zerdeçal eklemeden önce doktorunuza zerdeçal kullanıp kullanamayacağınızı sorun, yüksek tansiyon hastası iseniz hiç kullanmayın.

Zerdeçal Zararları

Çoğu bitkisel ilaç gibi, zerdeçal tozunun da çeşitli potansiyel yan etkileri vardır. Nispeten güvenli kabul edildiğinden, çoğu insan zerdeçal ve ilaçlar arasında oluşabilecek olası etkileşimler konusunda endişelenmez. Dünyanın farklı yerlerinde yetişen bitkilerden yeme veya içme yoluyla elde edilen zerdeçal takviyeleri için aynı şey söylenemez. Zerdeçal tozunun komplikasyonlara neden olduğunu gösteren örnekler var. Zerdeçal tansiyonu yükseltir, tansiyon hastaları için zararlıdır.

Zerdeçal, sarı rengi ve flavonoid içeriği ile bilinir. Kurkumin, zerdeçalın temel bileşenlerinden biridir ve yiyeceklerde kullanılan tüm zerdeçal türlerinde bulunur. Artrit, diyabet, Alzheimer ve kanser dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların ve hastalıkların tedavisinde faydalı olduğuna inanılmaktadır. Çoğu antioksidanın aksine, kurkumin yararlıdır. Bu madde potansiyel bir kanser tedavisi aracı olarak kullanılabilir. Şu anda dünya çapında yürütülmekte olan araştırmalar sayesinde zerdeçalın etkileri kolayca ortaya çıkmaktadır. Varılan sonuç, zerdeçalın, tansiyon hastalarına iyi gelmediği, ilaç kullananların, zerdeçal kullanmak isterlerse önce mutlaka doktora danışması gerektiğidir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık