Yetim Aylığı (Maaşı) Kimler Alabilir?

Yetim Aylığı (Maaşı) Kimler Alabilir

Yetim Aylığı (Maaşı) Kimler Alabilir?

Yetim Aylığı (Maaşı) Kimler Alabilir? Genel olarak ölen kişilerin ardından yaşayan kişilerin mağduriyet yaşanmaması amacıyla devlet tarafından verilen ödenekler bulunmaktadır.

Yetim aylığı vefat eden kişinin geride kalan kızı oğlu ya da eşi için verilen ödenekler olarak ifade edilmektedir. Bu ödeneklerin verilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır ve bu şartlara uygun olacak şekilde ödemeler verilir. Vefat eden kişinin eşi bu durumu ömür boyu alırken evlilik durumunda kesilmesi söz konusudur. Kız çocukları evlenene kadar aynı zamanda çeyiz için verilen ücretle birlikte devam etmektedir. Erkek çocukları için 18 yaşına kadar ödemeler verilmektedir. Başvuru işlemleri kısa süre içerisinde ve pratik bir şekilde gerçekleşecektir.

Yetim Maaşı Ne Kadar?

Yetim maaşı belirli dönemlerde yapılan zamlar ile değişkenlik göstermektedir. Bu şartlar altında yapılan zamlarla birlikte en düşük aylığın 453 TL olduğu bilinirken en yüksek aylığın 5265 TL gibi bir ücrete tekabül ettiği bilinmektedir. Bu ücret yalnızca geride kalan eşe değil kıza ve erkeğe şahsa ait olacak şekilde verilmektedir. Bu şekilde ödemeler ile birlikte bir mağduriyet oluşumunun önüne geçilmektedir. Ödemelerde kesinlikle hiçbir şekilde bir aksama söz konusu olmamakta ve kişilerin mağdur olmasına izin verilmeyecek bir sürecin oluşturulması devlet tarafından planlanmaktadır.

Yetim Aylığına Nasıl Başvuru Yapılır?

Her vefat eden kişinin ardından SSK ve BAĞ-KUR kapsamı altında gerekli aylık ödemeler gerçekleştirilmektedir. Bu ödemelerin belirli bir düzen içerisinde ödenmesi kişinin herhangi bir mağduriyet ile karşılaşmasını engellemektedir. Babasını kaybeden kişiler kısa bir süre içerisinde e-devlet üzerinden gerekli T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapması ve orada yer alan başvuru butonuna basarak gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Onun için herhangi bir kayda ya da herhangi bir yere gitmeye gerek olmaksızın artık oldukça kolay bir şekilde e-devlet üzerinden gerekli başvuru işlemleri yapılabilmekte ve başvuru işlemlerinin kontrolleri burada kolay bir şekilde oluşturulabilmektedir.

Yetim aylığı başvuru işlemleri kişiler oturdukları yerden pratik bir şekilde gerekli başvuru işlemlerini tamamlayabilmek olanağına sahip olmakta ve bu şekilde gerekli ödemelerin yapılması kısa süre içerisinde gerçekleşmektedir.

Yetim Aylığı Maaşı Ne Kadardır?

Yetim aylığı maaşı ne kadardır? Yetim aylığı maaşı vefat eden sigortalının aldığı emekli aylığının %50 si kadardır. Ancak bu maaş yıllık olarak güncellenir. Kişilerin sene içerisinde pahalılaşan hayat karşısında yaşam konforlarının düşmesi sebebiyle yıllık olarak her sene Ocak ayında yetim aylığına zam yapılır. BAĞKUR ve SGK emeklileri için çocuklara bağlanacak yetim aylığı prim günü ve prim ödemesi sebebi ile değişiklik göstereceğinden farklı hesaplanır. İçinde bulunduğumuz 2022 yılı için belirlenen yetim aylığı ücretlerine internet ve SGK sitesi üzerinde ulaşabilirsiniz. Yetim aylığına yapılan zamlar kişilerin yaşam standartlarının düşmemesi ve alım güçlerinin yükselmesi adına yapılır. Bu sebeple bu zamlar ışığında alınan yetim aylığı kişilerin aylık ihtiyaçlarının çoğunu giderebilecek miktarda düzenlenir.

Yetim Aylığı Sorgulama

Yetim aylığı sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılabilir. Talep oluşturmak ve sorgulama yapabilmek için e-devlet sisteminin kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Sisteme giriş yaptıktan sonra önünüze çıkacak butona yetim aylığı sorgulama yazmalısınız.

Daha sonra önünüze çıkacak ekrandan talebinizi ve talebinizin durumunu güvenilir şekilde sorgulayabilirsiniz. Bunun dışında bulunduğunuz yerde hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek talep oluşturabilirsiniz. Ayrıca yine bu kurumlar aracılığı ile yetim aylığı sorgulama işlemini fiziki olarak da yapabilirsiniz. E-devlet sistemi bu anlamda sizlere konfor alanınızdan çıkmadan ve uzun süreler harcamadan yetim aylığı sorgulama işlemi yapabilmeniz konusunda fayda sağlar.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık