Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Ramazan Ayında Zekat Verilebilir Mi?

Ramazan Ayında Zekat Verilebilir Mi?
Ramazan Ayında Zekat Verilebilir Mi
Wordpress Temaları

Ramazan Ayında Zekat Verilebilir Mi?

Ramazan Ayında Zekat Verilebilir Mi? Ramazan ayına sayılı günler kala, Ramazan ayı ile en çok sorulan sorulardan bir tanesi de zekât Ramazan ayında verilebilir mi sorusu oluyor. Günümüzde bazı kişiler zekât ile fitreyi karıştırmakta ve zekâta fitre bile demektedir. Fakat zekât ile fite birbirinden ayrıdır. Fitre ramazan ayında Müslümanların yaratılışı ve ramazana bayrama kavuşmasının bir şükür sadakasıdır. 2022 Ramazan fitresi ne kadar? Ramazanda Fitre verilmesi vaciptir. Zekât ise; İslam’ın üçüncü şartı olup, Allah-u Teala’ için toplum yararına yapılan ibadetlerin en güzelidir. Fitre sadece ramazan ayında verilen Bir tür sadaka olurken zekât vermenin belli bir vakti ya da zamanı bulunmamaktadır. Fitre aynı zamanda orucun kabul olmasına ölüm anında yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçer ve kabir azabından kurtuluşunuza vesile olur.

Zekâtta ise zenginlerin ellerinde bulunan malları üzerinden fakirlerin hakları vardır. Allah dilediği kullara maddi zenginlikler lütfeder ve bunları ihtiyaç sahipleri ile paylamasını mükellef kılar. Zekât ile ihtiyaç sahibi olanların ihtiyacını karşılanıp ve onların umut ettiği bir hayata erişmesini sağlanır. Zekât ile sosyal eşitsizlikleri aşarak dayanışmayı güçlendirirsiniz. Aynı zamanda zekât kalbiniz ve malınızı temizler. Zekât vermekle mal azalmaz aksine zamanla bereketlenir artar.  Bu nedenle zekât düşen kimse zekatını vererek hem ihtiyaç sahiplerini hem de Allah-u Teala’yı sevindirmiş olur.

Zekât Ne Zaman Verilir?

Zekât farz olan kimse, zekatını istediği zaman verme hakkına sahiptir. Zekât vermenin belli bir zamanı ve vakti bulunmamaktadır. Ama Ramazan ayında verilmesi daha hayırlı ve bereketlidir. Nisap miktarı geçmiş ve zekât vermekle yükümlü olan kimseler sahip olduğu malın üzerinden bir yıl geçtikten sonra dilediği zaman zekât vermekle yükümlüdür.

Zekât Nasıl Hesaplanır?

Zekât mal varlığını cinsine göre hesaplanır. Kısaca zekât malın 40/1’dir. 40 lirada 1 lira verilmesi gerekir.  Zekât verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli şart zekâta tabi olan malın üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. 80 gram altını olan bir kimseye zekât düşer. Yine parada gümüşte hayvanlarda da zekât verilmesi gerekir. Fakat dükkânı arsaya ya da oturduğunuz eve zekât düşmez. Ancak birden fazla eviniz varsa ve bunu kiraya veriyor da bundan biriktirdiğiniz para altın ve benzeri mal varlıkların zekatını da vermekle yükümlüsünüz. Halk arasında şöyle bir yanıltıcı konu vardır. Evi kira olana ya da ev parası biriktirene zekât düşmez.

Aslında bu konunun gerçeği şöyledir; eğer ev almak için para biriktiriyorsanız buna zekât düşmemesi için sizin ev almak için herhangi bir kişi ya da müteahhit ile sözlü veya yazılı sözleşme yapmış olmanız gerekir. Hiçbir anlaşmanız yoksa sadece ilerde ev alırım niyetinde birikmiş paranız varsa buna zekât vermekle yükümlüsünüz. Özellikle ailenizi geçindiriyor ve zaruri ihtiyaçlarınızı birikmiş paranıza el değmeden karşılayabilecek bir geliriniz varsa ve birikmişinizde artış oluyorsa buna mutlaka zekât vermelisiniz.

Wordpress Temaları

Zekât kimlere Verilir

Zekât fitrede olduğu gibi bakmakla yükümlü olduğunuz anne, baba ebe, dede, nine, eşe, çocuk ve toruna verilmez. Bunun dışında teyze, hala, amca dayı, bunları çocukları eşleri torunlarına zekât verebilirsiniz. Ayrıca kafirlere zekât verilmez.

Tuzla Gazetesi

 

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap