Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu tedavisi

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu nedir? Kişilik bozukluğu başlı başına genişçe ele alınabilecek bir konudur. Kişilik bozukluğunun Birçok farklı tür var, ancak ana hatlar üzerine değineceğiz.  Beş ana kişilik bozukluğu türü vardır ama biz en önemli olan pasif agresif kişilik bozukluğu üzerinde duracağız. Negatif türü, pasif agresif kişilik bozukluğunun en yaygın şeklidir. Bu özel tip, düşük performans veya uyum sağlayamama ve her şeyin en kötüsüne odaklanma temellidir.

Hastalarda, başkalarına hakim olma, başkalarını kendi kontrolü altına alma düşüncesi yoğundur. Negatif bakış açısının hakim olduğu bir ruh hali, tipik belirti olsa da bu kimselerde depresyon da aynı belirtiyi gösterebileceğinden, hastalığın sadece bu veriye göre değerlendirilmesi yanlıştır. Sonuçta bir kimsede pasif agresif kişilik bozukluğunun en temel belirtileri, negatif bakış açısı, başkalarından kendini üstün görme, huysuzluk, öfke, rekabetçilik, bencillik, aşırı hırslı olma olarak sıralanır.

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nasıl Ayırt Edilir?

Bu hastalık türü; hastanın herhangi bir nedenle gerçek arzularını beklentilerini çevresindekilere dile getiremediği bir davranış bozukluğudur. Yalnız bu güdülerini dışarıya yansıtmak için fiziksel şiddete başvurabilir. Ama zaman zaman herkes böyle davranışlar gösterebilir. Hiç kimse tam olarak dört dörtlük olamaz. İnsanlar hayatları boyunca binlerce farklı dert ve sıkıntılarla boğuşur ve bunlar da insan ruhunda sorunlara yol açar. Bu davranışlar, sürekli oluyorsa, yıllarca devam ediyorsa Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu olarak etiketlenebilir.

Kişilik bozuklukları ile ilgili en büyük sorunlardan biri belirtilerin birbirine benzemesi ve belirtiler arasında çok fazla örtüşme olmasıdır. Birisi öfkeyi ön plana çıkarıyorsa, düşmanca davranışlar sergiler ve kişilerarası düşmanlık, küçümseme, benmerkezcilik ve suçluluk gibi diğer kişilik bozuklukları belirtilerinden de etkilenmiş olabilir.  Tek ayırıcı özellik ise, her durumda aynı tutumların sergilenmesidir.

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu Teşhisi

Pasif-agresif bozukluğun semptomları ve belirtilerin buluştuğu ortak bir payda vardır. Bu payda; her şeye karamsar bakmaktır. Bu ruhsal sorunu olan kişi; herkese ve hayata kırgın, baskı altında, hüsrana uğramış, kasvetli ve hoşnutsuz bir ruh hali içinde olur ve durum sürekli devam eder. Yaşamından memnun olmaz ve sürekli şikayet eder. İyi şeylerin olabileceğine ihtimal vermezler her şeyin kötü tarafını düşünürler. Böyle kimseler, kazara patron filan olurlarla o patronun emri altında çalışanları çok kötü bir iş yaşamı bekler. Daima sinirli, mükemmeliyetçi, başkalarını aşağılama eğilimli olan bu hastalar; sosyalleşemezler.

Eğer birinin emri altında çalışıyorlarsa, işi kasten yavaşlatma veya iş makinelerine zarar verme gibi eğilimleri olabilir.  Uzmanlar, bu duruma sosyal uyumsuzluk adını veriyorlar. Her zaman şikayet eden, karamsar ve sözünü tutmak istemeyen bir kişi toplum tarafından da dışlanır. Sosyal ilişkilerde, alış-veriş değil veriş-alış prensibi geçerlidir. Biri ile yakınlaşmak bir şeyler verme ile mümkün olabilir. Bu şey para olmayabilir, sevgi, merhamet, dostluk dert ortaklığı vs olabilir. Ama hiçbir şey vadetmeyen biri, herkes tarafından dışlanır. Eğer sizde de ;

  • Karamsarlık
  • Saldırganlık
  • Başka insanları böcek gibi görmek
  • Empati yeteneğini tamamen kaybetme
  • Huzursuzluk
  • Felaket senaryoları

Baş gösterdiyse, bir psikoterapiste gidebilirsiniz. Uzman, bu davranışınızın nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Kimi işinde gerçekten uzman olan doktorlar; en derinlere dayanan sorunların çözümü için, regresyon terapileri uygulayabilir. İlginizi çekebilir; Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık