Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Pamukçuk Nedir

Pamukçuk Nedir
Pamukçuk Nedir belirtisi
Wordpress Temaları

Pamukçuk Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Pamukçuk Nedir? Pamukçuk aslında oral kandidiyazistir. Ağız boşluğunda ve dilin yüzeyinde beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Pamukçuk genellikle yaşlılarda ve bebeklerde yaygın olarak görülür, ancak pamukçuk her yaşta ortaya çıkabilir.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Pamukçuğun en yaygın belirtisi ağız boşluğunda ve dilin yüzeyinde beyaz lekelerin ortaya çıkmasıdır.

Bebeklerde ağız ve boğaz kandidiyazisinden kaynaklanan lekeleri süt lekeleri ile karıştırmak çok kolaydır. Bu lekeleri silmeye çalışmaktan kaçınmalısınız çünkü bu işlem kesiklere ve ağrılara neden olur. Bazı bebeklerde ağız ve boğaz ağrısı kandidiyazis, stres ve yemek yemeyi reddetme bozukluğu belirtileri gösterebilir.

Pamukçuk Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Pamukçuk, vücuttaki Candida mantarının kontrolden çıkmasıyla ortaya çıkar. Mantar, çocuklarda ağız ve boğaz kandidiyazisine neden olabilir, çünkü bağışıklık sistemleri hala istila eden mantarı kontrol edecek kadar güçlü değildir.

Yaşlılara gelince, ağız ve boğaz kandidiyazisi gelişebilir, çünkü bağışıklık sistemleri yaşla birlikte zayıflar ve azalır ve bazı kişilerde antibiyotikler veya inhale kortikosteroidler gibi bazı ilaçları almanın bir sonucu olarak oral kandidiyaz gelişebilir.

Wordpress Temaları

Diyabet veya AIDS gibi çeşitli sağlık sorunları olan kişilerin oral ve siklik kandidiyazis geliştirmesi daha olasıdır.

Pamukçuk Komplikasyonlar Nelerdir?

Genellikle sağlıklı kişilerde pamukçuk komplikasyonu görülmez. Bağışıklığı düşük kişilerde ortaya çıkabilecek olası komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Ağız ve boğaz kandidiyazisine bağlı yeme bozukluklarının bir sonucu olarak çocuklarda yetersiz beslenme
  • Boğaz ağrısı

Pamukçuk Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar çoğu durumda pamukçuk tanısını ancak ağız boşluğuna ve içindeki beyaz noktalara bakarak belirleyebilirler. Tedavi eden doktor hastanın genel sağlık durumu hakkında ve başka bir hastalıktan şüpheleniyorsa bazı sorular sorabilir. Oral ve laringeal kandidiyazisin bir nedeni olabilen diyabet gibi bu hastalığı teşhis etmek için özel testler önerebilir.

Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda görülen pamukçuk genellikle şiddetli veya tehlikeli değildir ve pamukçuk nistatin sıvısı gibi mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir. Çoğu durumda ilaç doğrudan ağız boşluğundaki beyaz noktalara uygulanır.

Kandidiyazisli çocuklarda mantarlar döküntünün ortaya çıkmasına neden olabilir ve böyle bir durumda çocuğun nistatin merhem ile tedavi edilmesi gerekebilir. Ayrıca doktor antifungal tabletlere dayalı bir tedavi önerebilir.

Pamukçuk olan çocuklarda aşağıdaki yöntemlerin izlenmesi çok faydalıdır:

 

  • Emziren annelerin biberon ve emziklerindeki meme uçlarındaki suyu kaynatarak tam ve eksiksiz hijyen için aşırı özen göstermesi gerekir.
  • Anne emziriyorsa ve bebek emiyorsa meme uçlarının Nistatin ile temizlenmesine ve sterilize edilmesine önem verilmelidir. Emziren anneler ve bebekler ağız ve boğaz kandidiyazisini birbirlerine bulaştırabilirler.
  • Annenin meme uçları her beslenmeden sonra kurutulmalı ve Lanolin merhem uygulanmalıdır.
  • Bir kişi takma diş kullanıyorsa ve ağız kandidiyazisinden muzdaripse, özellikle geceleri iyi ağız hijyeni ve takma dişin temizlenmesi gerekir. Takma diş herhangi bir eczaneden satın alınabilen özel bir kapta temizleme solüsyonuna koyulmalı ve daha sonra iyice yıkanmalıdır.

Pamukçuk Nasıl Önlenebilir?

Pamukçuk, ağız içinde ve dilin yüzeyinde büyüyen bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Ağız ve boğaz kandidiyazisi yeni doğanlarda, bebeklerde ve yetişkinlerde çok yaygındır. Ancak pamukçuk her yaşta ortaya çıkabilir. Sağlıklı yeni doğanlarda ve bebeklerde pamukçuk ortaya çıkarsa, oral ve siklik pamukçuk genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmaz ve oral ve siklik pamukçuk nispeten kolay tedavi edilebilir.

Pamukçuk oluşumunu ve görünümünü önlemek için şunlara dikkat edilmesi önerilir:

  • Ağız boşluğunun tam ve sıkı hijyeninin sağlanması
  • El yıkamaya önem verin.
  • Sıvı halde antibiyotik alınması durumunda, ilacı aldıktan hemen sonra ağzınızı suyla çalkaladığınızdan emin olun.
  • Diyabet, AIDS ve kanser gibi ağız ve boğaz kandidiyazisi riskini artıran hastalıklar için gerekli tedaviyi almayı sağlayın.
  • Kortikosteroid içeren inhalatörleri kullanırken mutlaka bir bariyer yöntemi kullanın ve bu inhaleri kullandıktan sonra ağzınızı hemen yıkadığınızdan emin olun.
  • AIDS sonucu bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin, Listerine gibi ağız boşluğunu yıkamak için müstahzarları kullanmaları çok faydalı olacaktır.

Çocuklarda oral pamukçuk riskini azaltmak için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Özellikle hamileliğin son üç ayında vajinal mantar enfeksiyonunu tedavi etmek.
  • Göğüsleri, biberonları ve pipetleri her gün yıkayın.
  • Mantar oluşumu riskini azaltmak için hazır şişeleri buzdolabında saklayın.
  • Bebeği biberonla besledikten bir saat sonra biberonları kullanmayın. Çünkü bu, mantarların biberon emziğinin yüzeyinde büyümesi ve çoğalması için gereken süredir.
  • Çocuğun ağzına sürdüğü tüm kapları 20 dakika kaynatın veya bulaşık makinesine yıkayın.
  • Bebek bezlerini ıslanınca hemen değiştirin.
  • Bebeği mümkün olduğunca emzirmek
  • Anne emziriyorsa ve göğüslerinde çatlama ve kırmızılık olursa veya emzirmeden hemen sonra ortaya çıkan ağrı hissederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
Mandalinanın Faydaları nelerdir

Yorum Yap