Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir
Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir
Wordpress Temaları

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu nedir, belki de bu rahatsızlığı adını yeniş duymuş olabilirsiniz. Ama bu hastalıkla mücadele insan sayısı da azımsanamayacak kadar fazladır. Narsist kişilik bozukluğu olanlar kendilerini diğer kişilere kıyasla hem fiziksel hem de ruhsal yönde aşırı olarak beğenmeleri durumudur. Aynı zamanda diğer insanlara göre kendini üstün görme, çevresindeki herkes tarafından beğenilme ilgi görme tüm davranış ve düşüncelerini kabul etme beklentisi içindedirler.

Her zaman en güzel, en yakışıklısı en doğrusu, en zekisi kendisidir. Ama böyle beklenti de çoğu zaman hayal kırıklığı ve incinmesine neden olabilir. Narsist kişiler beklentilerine olumlu cevap alamadıklarında ise, özellikle olumsuz eleştiriye tahammül edemez, özsaygıları düşer ve kendilerini depresif hissederler. Çünkü sürekli övgü ve beğeni beklediklerinden dolayı en ufak bir olumsuz cevap olanları mutsuz edecektir. Yani davranışları hep beklentilerin cevaplamaya yönelik olmaktadır.

Narsist Kişilik Bozukluğu Neden Olur

Narsist kişilik bozukluğu nedenleri olarak işinin aile ile kurduğu karşılıklı ilişki çok önemli olmaktadır. Özellikle 0 -6 yaş arası çok önemlidir. Çocuk aile ile en iyi ilişkiyi bu dönemde kurar. Özellikle annesi ile olan ilişki onun hem gelişiminde hem de ileri yaşında çok fazla etkilidir. Çocukluk döneminde herkes aileden gelen ilk sevgi ile tüm beklentileri karşılaması gerekir. Üstelik aile çocuğun beklentileri karşılayabilmesi için belli bir seviyede tutması gerekir.  Ancak çoğu aileler bunu yapmaz ve  ailesi için en zeki, en becerikli, en akıllı en başarılı ve en uslusu olmak zorundadır. Böyle bir durumda da çocuk kendi potansiyeli ortaya koyup, kişiliğinin yansıtamaz ve kendi kararlarını tek başına alamaz hale gelir.

Kısaca narsist kişilik bozukluğunu temelinde bireyin çocukluk döneminde ailesini yeteri kadar eş duyum gösterememesi ve çocuğun aile ortamında gerçek dünyanın dışnda düş kırıklıkları ile yeteri kadar karşılamaması yatmaktadır. Eğer çocuk anne babası sürekli yüceltme ve her hareketinin olumlu olarak karşılamamaları, olumsuz cevap vermemeleri gibi davranışlar ile beslenirse, çocuğun gereksizce büyüklenen özbenli duygusu gelişmesi narsizmin oluşumunda önemli bir payı sahiptir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?  Kişilik Bozukluğu Olanların Düşünce Yapıları

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler her zaman şöyle düşünürler.

Wordpress Temaları
  • Ben çok özel bir insanım
  • Üstün biriyim ve bu nedenle bana özel davranılmayı ve bana her zaman ayrıcalıklar tanınmasını hak eden biriyim.
  • Başkalarına uygulanan kurallar beni ilgilendirmez
  • Bana herkes hayran olması beni herkes bilmeli ve her yaptığım övülmeli
  • Bana ve benim konumuna saygı gösteremeyen herkese bir ceza uygulanmalı
  • Diğer insanlar benim kadar becerikli değildir.
  • Diğer insanlar hak ettiğimiz saygıyı göstermemeleri ya da hak ettiklerimi verememeleri asla bağışlanmaz
  • Kimsenin beni eleştirmeye hakkı yok,
  • Diğer kişiler kendilerine duyulan hayranlığı ya da sahip olduklarını hak etmiyor
  • Ben çok yetenekli bir insanım ve diğer insanların benim durumuna gelebilmeleri için yeni yollar bulamaları gerekir
  • Beni sadece benim gibi zeki parlak ve becerikli insanlar anlayabilirler.
  • Çok büyük şeyler istemek için çok nedenim var

Narsist bozukluğu olan kişiler düşüncelerini her zaman dışa vururlar. Bunu nedeni ise kendini beğenmişlik duygusu ve güven havası ile başkalarını hayranlığını kazanması ve her zaman kendisinin sözünün dinlemelerini istemesidir Her zaman insanları tartarlar ve kendilerine saygı gösterecek olanları ya da sözünü dinleyecek gibi olanları ayırt ederler.

Tuzla Gazetesi

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap