Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kolesterolü Düşürmede Etkili Besinler

Kolesterolü Düşürmede Etkili Besinler
Kolesterolü Düşürmede Etkili Besinler nelerdir
Wordpress Temaları

Kolesterolü Düşürmede Etkili Besinler

Kolesterolü Düşürmede Etkili Besinler nelerdir? Son dönemlerde sağlık alanında tartışmaya konu olan yüksek kolesterol günümüzü insanlarının mücadele ettiği ciddi hastalıklardan birisi olmuştur. Çünkü yüksek kolesterol sonucunda kalp ve damar hastalıkları felç ve benzeri hayati tehlike yaratan durumlar ortaya çıkıyor. Bu nedenle kolesterolün seviyesini fazla çıkarmadan düşürmek gerekmektedir. Kolesterol nasıl düşürülür, konu başlığına birlikte göz atalım…

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür

Yüksek kolesterol nasıl düşürülür, sorusu günümüzde en çok araştırılan konulardan birisi olmaktadır. Kolesterolü düşürmek kalorisi az ve hafif besinler tüketmeniz gerekmektedir. Hamur işleri çok yağlı gıdalar ya da fasfood ürünlerinden mutlaka uzak durmalısınız. İşte size kolesterolü düşürecek besin ve besin gurupları….

Badem

Badem lezzetli ve sağlıklı kuruyemişler arasında yer alır. Doymamış yağlar bakımından zengin olan badem hem iyi kolesterolü yükseltir hem de kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Doymamış yağlar aynı zamanda kötü kolesterolün oksitlenme ihtimalini de azaltmaktadır. Kötü kolesterol oksitlendiği zaman direkt olarak damarlara birikip tıkanmasına neden olur. Bu da kalbe giden kan akışını kesme riskini fazlalaştırır. Bu durumun önüne geçme için günde bir avuç kadar badem tüketebilirsiniz.

Zeytinyağı

Antioksidan bakımından zengin olan zeytinyağı tam bir kalp dostu ve kötü kolesterolün düşmanıdır. Tekli doymamış yağ  içeren zeytinyağı iyi kolesterolü de yükseltmeye yardımcı olmaktadır. Kolesterolü yüksek olan kişilerde yapılan klinik araştırmaya zeytinyağını tükettikten iki saat sonra zararlı pıhtılaşmayı da azalttığı sonucuna varılmıştır. Çünkü zeytinyağı bitkisel fenolikler bakımından zengin olduğu için zararlı kan pıhtılaşmasını azaltmaktadır.

Yulaf

Ilık bir kâse yulaf ile güne başlamak sağlığınız için yapacağınız en doğru bir hareket  olacaktır. Çünkü tahıllar içerisinde yer alan yulaf çözülebilir iyi bir lif kaynağıdır. Üstelik kötü kolesterolün kanda emilmesinin önleyen bir tür jel üreticidir. Kolesterolünüzü düşürmek için her gün  5 -10 gram çözülebilir lif tüketmeye gayret edin. Eğer günde 20 gram pişmiş yulaf yerseniz güne 5 gram çözülebilir lifle başlamışsınız demektir.

Wordpress Temaları

Barbunya

Barbunya da kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı çözülebilir lif bakımından zengin besinlerden birisidir. Yapılan bir çalışmada günde 85 gram barbunya tüketen bir kişin yaklaşık 12 hafta sonunda kötü kolesterolünü % 8’i kadarını düşürdüğü sonucuna varılmıştır.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz da kolesterolü düşüren besinler arasında yer alıyor. Fakat buharda pişmiş hali olacak.  Aynı zamanda buharda pişirerek faydası artan diğer yiyecekler ise pancar, havuç, patlıcan, bamya, karnabahar yeşil fasulye ve karnabahar gibi sebzelerdir. Bilim insanları bu sebzelerin ve kuşkonmaz bitkisinin buharda piştikleri zaman safra asidi tuttuğunu ve karaciğer daha çok safra üretmek için kötü kolesterolü kullandığını dile getiriyor.  Bu da kandaki iyi kolesterol seviyesini düşürmektedir.

Yaban Mersini

Yaban mersini damarları tıkanmasına neden olan kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu için tüketilebilecek harika besinlerden biridir. Araştırmacılar ise yaban mersinin kötü kolesterolü düşürmesini nedeninin karaciğer fonksiyonlarını destekleyip karaciğer sağlığını korumasına bağlıyor. Karaciğer fonksiyonları desteklendiği zaman kötü kolesterol vücuttan daha çabuk atılıyor. Bu nedenle yaban mersini tüketmeniz gerektiğini tavsiye ediliyor.

Domates

Yemeklerinize renk salatalarınıza lezzet katan domatesi likopen zengini olduğu için  kötü kolesterolün yaklaşık %10 ‘u kadarını düşürdüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalara göre domatesin içerisinde yer alan likopenin damarların tıkanmasına neden olsan zararlı yağların parçalanmasını sağlayıp, iyi kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır.

 

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap