Kereviz ve Faydaları

Kereviz ve Faydaları

Kereviz ve Faydaları

Kereviz ve Faydaları nelerdir? Kış mevsiminde pazar ve market tezgahlarını süsleyen kereviz gerek kokusu gerek yemyeşil yapraklarıyla iç açıcıdır. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan kerevizin sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Düşük kalorili olması da diyet sofralarında kolaylıkla yer alabileceği anlamına gelir. Doğal bir şifa kaynağı olan kereviz vücudumuzu hastalıklara karşı dirençli hale getirir ve bağışıklığımızı da güçlendirir.

Kereviz Nedir?

Maydanozgiller familyasına ait olan kereviz kökü ile tüketilen bir sebzedir. Hem yaprakları hem de kökü oldukça lezzetli ve faydalıdır. Son yıllarda popülerliği daha da artan kereviz çeşitli tariflerde kendine yer edinerek sofralarımızda yerini alır. Kerevizin sap kısımları sağlıklı atıştırmalıklar listesinde başlarda bulunur. Kerevizin içinde sodyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir ve potasyum mineralleri vardır. Ayrıca bu lezzetli sebze yağ asitleri bakımından da zengindir. K, E, C, A, D, B vitaminlerini de içeriğinde barındıran kereviz aynı zamanda tam bir lif deposudur. Tüm bu detaylar kerevizin sağlık açısından ne kadar faydalı olabileceğini gözler önüne serer. Vücudun normal işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi adına ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller kerevizin içinde bulunmaktadır.

Kerevizin Ne Gibi Faydaları Vardır?

  • Özellikle C vitamini bakımından çok zengin olan kereviz flavonoidler ve beta karoten deposudur. Kereviz güçlü bir antioksidandır. Bu da kan damarlarının ve vücut organlarının oksidatif hasarlara karşı korunmasını sağlar. Kerevizin iltihabı azaltma ve önleme gücü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğal bir antioksidan olan kereviz sindirim sistemi, kan damarları, hücreler ve organlarda iltihaplanma oluşmasının önüne geçer.
  • Doğal bir idrar söktürücü olan kereviz ürik asidi yok etme özelliğine sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek rahatsızlıkları, sistit gibi durumlarda kereviz tüketilmesi faydalı olacaktır. Sık idrara çıkmayı sağlayan kereviz bu tarz sağlık problemlerinin kısa sürede atlatılmasında etkilidir.
  • Glisemik indeksi düşük mineral ve vitaminlerle dolu olan kereviz diyabet gelişimini önleme noktasında etkili bir sebzedir. Kan şekerinde yavaş etki yapan kereviz diyabetliler için uygun bir besindir.
  • Anti enflamatuar bileşenler bakımından zengin olan kereviz vücudu iltihaplanmalara karşı zırh gibi korur. artrit, orteoporoz, kronik inflamasyon gibi hastalıkların tedavisinde destek olan bir sebzedir.
  • C vitamini deposu olan kereviz serbest radikallerin yol açtığı hasarları önleyerek astım rahatsızlığını hafifletir. Akneler üzerinde de olumlu etkileri bulunan kereviz akciğer enfeksiyonlarının iyileşmesi konusunda da faydalıdır.

Kereviz Faydaları nelerdir?

  • Tam bir karaciğer dostu olan kereviz kötü yağ birikimi ve enzim fonksiyonu düzeylerini iyileştirir. Kerevizin güçlü ve hoş bir kokusu vardır. Bu sebzeye kokusunu veren fitalid maddesi karaciğeri koruma özelliğine sahiptir.
  • Düşük kalorisiyle meşhur olan kerevizin bir sapında 10 kalori vardır. Yüksek su içeren kereviz elektrolit miktarı konusunda da zengindir. Vücuttaki su kaybını önler ve lipit yağ metabolizmasını düzenlemeye yardımcıdır. Diyet sırasında kereviz tüketmek kilo vermeyi hızlandıracaktır.
  • Mide üzerinde de olumlu etkileri bulunan kereviz apiuman içerir. Bu; peptin bazlı polisakkarit anlamına gelir ve mide ülseri üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Mide zarını da koruyan kereviz yüksek miktarda su içeren bir sebzedir. Fito besin maddeleri bakımından da zengin bir besin olan kereviz kan damarları ve farklı organlardaki inflamasyonu azaltır.
  • Kanseri önleme konusunda hatırı sayılır bir yere sahip olan kereviz luteolin isimli bir flavanoid içerir. Luteolin kanseri önleyici etkileri ile bilinen bir maddedir. Özellikle pankreas kanseri üzerinde ciddi önleyici etkisi bulunan kereviz meme kanseri oluşumunu da geciktirir. Flatitler bakımından zengin olan kereviz vücutta hipolipidemik etkilere sahiptir.
  • İçinde bol miktarda potasyum da bulunan kereviz sayesinde kan damarlarındaki basınç azalır ve kan, damarlarda daha rahat taşınır. Kardiyovesküler sisteme daha az stres uygulanması ile kalp krizi gibi tehlikeli durumların riski azalmış olur. Ateroskleroz gelişme ve felç geçirme gibi durumların ihtimalinde de düşüş meydana gelir. Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan kereviz özütü sayesinde kan basıncı düşürme tedavisi uygulanır.

Kereviz yapraklarının faydası

  • Romatizma, artrit ve gut hastalıkları için doğal bir şifa kaynağı olan kereviz anti enflamatuar etkisi sayesinde eklemlerin etrafında oluşan ağrı ya da şişlik gibi durumlarını da giderir. Kereviz kötü kolesterol (LDL) düzeylerinde düşüş sağlayabilir.
  • Kereviz taze şekilde tüketildiğinde kemik kütlesinde artışa neden olur. K vitamini bakımından zengin olan kereviz günlük K vitamini ihtiyacının 4’te 1’ini karşılar.
  • %95 su içeren kereviz yaprakları çözünebilen ve çözünemeyen lif bakımından zengindir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını desteklemede önemli rol oynar. Yüksek miktarda su içermesi ve lif kaynağı olması sayesinde bağırsakların yumuşamasını sağlar.

Kereviz Tohumu Formları Nelerdir?

Tablet formunda satılan kereviz tohumu tansiyonun dengelenmesi için kullanılabilir. Aynı zamanda idrar yolu sağlığı konusunda faydalı bir takviyedir. Baharat formunda olan kereviz tohumu da vardır. Yemeklere, salatalara ekleyebileceğiniz kereviz tohumu baharatının bu şekilde faydalarından yararlanmak mümkündür. Bir diğer yöntem de kereviz tohumundan çay demlemektir. Kereviz tohumu çayı günde en fazla 3 fincan tüketilmelidir. Eğer vücudun bazı bölgelerinde şişlik, ağrı gibi durumlar söz konusu ise kereviz tohumu yağı gündeme gelecektir. İster ağız yoluyla ister banyo yaptığınız suya katarak kereviz tohumu yağının şifasından faydalanabilirsiniz. Eğer vücutta iltihaplı bölge mevcutsa doğrudan kereviz tohumu yağı sürebilirsiniz. Ancak yine de size verdiğimiz tavsiyeleri uygulamadan önce doktora danışmanızda fayda vardır.

Kereviz Tüketmeden Önce Bilmeniz Gerekenler!

İshal sorunu yaşyan kişiler kereviz tüketmemelidir. Çünkü bağırsakları yumuşatan bu sebze daha fazla tuvalete çıkılmasına neden olabilir. Çok fazla kereviz tüketmek karın ağrısı ve gaza neden olabilir. Çünkü kereviz lif bakımından çok zengindir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilen kereviz kişinin şoka girmesine neden olabilir. Kerevizin hamileler tarafından tüketilmesi tavsiye edilmez. Devamlı olarak kullandığınız tiroid ilaçlar, diüretikler ve kan incelticiler varsa özellikle kereviz tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Kereviz tohumunun tansiyon düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle ameliyat olacak kişilerin en az 2 hafta önce kereviz tohumu yemeyi bırakması gereklidir.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. İster yapraklarını ister kökünü atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Sap kısımları kıtır kıtır yiyebileceğiniz bir yapıdadır. Kök kısmını rendeleyerek ve sarımsaklı yoğurt ile karıştırarak sağlıklı bir meze elde edebilirsiniz. Kerevizin en meşhur hali de zeytinyağlı şekilde pişirilmesidir. Soğan, havuç, kerevizden oluşan zeytinyağlı bu yemek portakal suyu ile de tatlandırılırsa lezzeti zirveye çıkar. Eğer kerevizin antioksidan değerleri hiç kaybolmasın istiyorsanız çiğ olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca besin değerlerinin korunması adına buharda pişirme yöntemi de son derece doğru bir yaklaşım olabilir.

Tuzla Gazetesi.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık