Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer kanseri, karaciğerin var olan kendi dokusundan ortaya çıkan bir tümördür. Bölgesel olarak hastalığın görülme olasılığı değişkenlik gösterir. Bu hastalık Hepatit B enfeksiyonunun yaygın olduğu bölgelerde önemli bir sağlık sorunudur. Ancak aşılamanın yapılmış olduğu gelişmiş ülkelerde daha az rastlanan bir kanser türüdür.

Karaciğer kanseri erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanır. Sağlıklı bir karaciğerde bu kansere yakalanma riski oldukça düşüktür. Riskli kişiler ise siroz olanlar ve karaciğerde yapısal bozukluk olan kişilerdir. Bu kanser dünya üzerinde en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Hayati bir risk taşıyan hastalığın erken teşhisi oldukça önemlidir. Tedavi yöntemi kanserli dokunun karaciğerden çıkarılmasıdır. Karaciğere kanser vücudun tüm organlarından sıçrayabilmektedir.

Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri erken dönemlerde bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle tanı konulmuş olduğu zaman kanser büyük boyutlara ulaşmış olur. Karaciğer kanseri belirtileri şunlardır;

  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Çabuk yorulma ve halsizlik
  • Karında sıvı toplanması
  • Sarılık dediğimiz deri ve göz beyazının sararması
  • Karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissetme
  • Sağ kol ve omuz bölgesinde ağrı
  • Koyu renkli idrar
  • Beyaz renge yakın dışkılama

Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Karaciğer kanserine yakalanma riski bulunan ya da kanserden şüphelenilen kişilerden kan testleri ve genel laboratuvar testleri istenir.

Eğer testlerde tümör belirtisi varda yerini ve boyutunu tespit etmek için Ultrasonografi (USG), Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemem yöntemlerinden yararlanılır. Eğer doktorunuz gerekli görürse kanser tanısı koyabilmek için biyopsi isteyebilir.

Biyopside karaciğerin dokusundan alınan bir parça patolojik ve histolojik olarak incelenir. Bu sayede kanser teşhisi konulur.

Karaciğer Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Tedavi kanser teşhisi konulan hastanın sağlık durumu ve yaşı gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Karaciğer kanserinin tedavisi aslında cerrahi müdahale olmasına rağmen bazı hastalar cerrahi müdahale için uygun olamayabiliyor. Karaciğer kanserinde cerrahi müdahale tümörlü parçanın karaciğerden çıkarılmasıdır. Cerrahi müdahale için ilk kriter kanserin erken evrede tespit edilmesidir.

Karaciğer kanseri ileri evrelere ulaştıysa burada bazı hedeflere yönelik ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. İlaçla tedavi yöntemi genellikle genetik mutasyona sahip olan kanserli hücrelerde uygulanır. Unutmayalım ki her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis karaciğer kanserinde de hayat kurtarıcı etkendir. Genetik geçmişinizde karaciğer kanseri olan yakınlarınız varsa en kısa zamanda bir uzmana görünmeniz de fayda vardır.

Karaciğer Kanseri Sıklıkla En Çok Kimlerde Görülür?

Karaciğer kanseri herkeste görülebilir ancak bazı durumlar bu hastalığı tetiklemektedir. Örneğin siroz, karaciğer kanserinin oluşmasında en etkili risk faktörüdür. Siroz karaciğerde yara dokusu oluşmasına neden olduğu için kanser riskini artıran etkendir.

Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik karaciğer rahatsızlıkları yine kanseri etkileyen faktörler arasında yer alır.

Alkol karaciğeri yağlandırır ve alkol tüketen kişilerde karaciğer kanserine yakalanma olasılığı oldukça yüksektir. Uzun yıllar alkol tüketimi karaciğeri olumsuz etkileyecektir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık