Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır
Wordpress Temaları

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal Tedavisi Nedir? Çürümüş veya apse yapmış dişleri onarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Pulpa, dişteki sert dokunun içindeki kök kanalıdır. Diş sinirleri pulpa ile çıkarılır ve dişin iç kısmı temizlenir. Açılan boşluk doldurulur. Dişlerde çürüme meydana geldiğinde, erken tedavi edilmezse çürük derinleşir ve dişteki sinirlerin iltihaplanmasını sağlar. Kişi bu durumda şiddetli diş ağrısı çeker. Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş sinirinin alınması diş sağlığını etkilemez ve hayati öneme sahip değildir. Fakat alındığında, kişi ağrıdan kurtulur. Diş sinirleri, sadece soğuk ve sıcağı algılamak için kullanılır. Duyusal bir sinir çeşididir. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa, diş ve dişi çevreleyen dokuda iltihaplanmalar ve apseler oluşmaya başlar.

Kanal Tedavisi

Dişteki pulpa ya da sinir dişte oluşan derin çürükler, dişte bulunan bir çatlak veya yüzde gerçekleşen bir travma sebebiyle, zarar görür ve iltihap kapar.

Bir dişin pulpası ya da siniri zarar görürse, bu doku parçalara ayrılır ve diş çevresindeki bakteriler kök kanalına doğru üremeye başlar. Çoğalan bakteriler ve çürümüş diş kalıntıları apseye neden olur. İltihap dolu kereciklere apse denir. Dişin kök uçlarına ulaştığında gerçekleşir. Apse yoğun ağrı sebebidir.

Apse kök kanallarında enfeksiyona neden olmasının dışında, başın diğer bölgelerine de yayılabilir. Boyunda ve yüzde şişme yaratabilir. Diş köklerinde kemik kayıplarına neden olur. Yanak ve dişte oluşan şişlik, drenaj sorunlarına da neden olabilir.

Wordpress Temaları

Apseli diş en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Aksi takdirde kişi kaliteli bir yaşam süremez. Dikkat dağınıklığı ve gece uyuyamama gibi sorunlara yok açar. Apseli dişlerde, diş etlerinde koyulaşma görülür. Yemek yeme ve konuşma zorlukları yaşanır. Diş eti ağrısı ve keskin ağrılar hissedilir.

Kanal tedavisi endodontist veya diş hekimi aracılığıyla gerçekleştirilmelidir. Sinir veya diş siniri ve buna bağlı hastalıklarda uzman olan kişilere endodontist denir.

Kanal tedavisi yapılmadan önce, tedavi işlemini gerçekleştirecek olan hekim, iltihaplı olan bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Bazen diş sinirlerinin ölü olduğu durumlarda, anesteziye gerek kalmaz. Fakat yine de hastanın psikolojik sağlığı için, birçok hekim bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.

Tedavi yapılırken bölge kuru tutulmalıdır. Bunun için dişin etrafına bir lastik tabaka yerleştirilir.

Diş hekimi, kök kanallarına ulaşmak için bir delik açacaktır. Bu açılan delikten zararlı bakteriler, çürüyen sinir dokuları ve pulpa çıkarılır. Temizleme işlemi yapılırken, kök kanallarında kullanılan törpülerle işlem yapılır. Çapları gittikçe yükselen törpüler, sıra ile deliğin içine yerleştirilir ve kök kanallarındaki çeperleri kazır, fırçalar. Temizleme işleminde kullanılır.

Delikten çıkarılan mikro kalıntıları gidermek ve sterilize etmek için, su ya da sodyum hipoklorit kullanılır. Dişin iç kısmı temizlendiğinde, delik kapatılır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişteki kanal tedavisi kişinin dişindeki kök sayısı, kanallarda bulunan enfeksiyon miktarı, sinirlerin temizlenmesi aşamasında geçen süre gibi bulgulara göre değişiklik gösterir. Bazen ek uygulamalar gerekebilir. Bu sebeple süre değişkendir. Dişin durumuna göre kanal tedavisi işlemi, bir hafta kadar sürebilir. Bir seans yaklaşık 30 ila 90 dakika sürer. Bazı durumlarda hekim, dişi temizlemek için diş içine ilaç yerleştirir. Bir hafta boyunca ilaç dişin içinde bekletilir.

Kanal tedavisinin gün içinde bitmediği durumlarda, açılan bölgenin enfekte olmaması ve temiz kalması için delik geçici bir dolgu malzemesi ile kapatılır. Öncesinde, guta-perkel denilen macunla deliğin içi kaplanır. Bu sızıntıyı engelleyen bir macundur.

Kanal tedavisi işlemi tamamen sonlanıncaya kadar, kanal tedavisi gerçekleştirilen dişin bulunduğu bölge ile çiğneme yapmamak gerekir. Bu sayede bölge kirlenmez ve enfekte olmaz. Aynı süre içerisinde, diş fırçalama ya da antiseptik gargara kullanımı yapılmalıdır. Bu bölgenin steril kalmasına yardımcı olacaktır.

Tedavi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisinin ağrılı bir uygulama olduğu bilinse de uygulamadan sonra çok fazla ağrı ve acı hissedilmez. Hissedilen ağrı ya da hassasiyet, enfeksiyon veya iltihaptan kaynaklanır.

Kanal tedavisi bitiminden birkaç gün içinde, yeni temizlendiği için enfeksiyon bölgesinde hassaslık olabilir.  Yaşanan ağrı, reçetesiz olarak satılabilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tedavi bittiğinde, diş hekimi tarafından reçete edilen sprey ve ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması
  2. Tedaviden sonra, bir süre şekerli ve yapışkan gıdaların tüketilmemesi
  3. Diş ipi kullanmak
  4. Günlük diş temizliğine dikkat etmek. Nazik bir şekilde dairesel hareketlerle temizlenmelidir.
  5. Kabuklu ve sert gıdaları ısırmamak
  6. Sigara ve alkol kullanmamak
  7. Düzenli diş taşı temizliği ve diş kontrolleri yapılmalıdır.

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap