Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kalp Ritim Bozukluğu Aritmi Nedir

Kalp Ritim Bozukluğu Aritmi Nedir
Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Nedir
Wordpress Temaları

Kalp Ritim Bozukluğu Aritmi Nedir?

Kalp Ritim Bozukluğu Aritmi Nedir? Aritmi adı verilen kalp ritim bozukluğu, kalbin çalışma hızını ve düzenini etkileyen bir hastalık grubudur. Hastalık, bulaşma yolu veya onunla ilişkili sendroma göre değerlendirilir. Genel olarak konuşursak, kalp kasının sinir impulsu işlevini tam olarak yerine getiremediğinde aritmi oluşur. Elektriksel aktivitedeki bu değişiklik taşikardi (hızlı kalp atışı), bradikardi (yavaş kalp hızı), normalden daha erken kalp atışı veya aşırı düzensiz fibrilasyona neden olabilir.

Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde aritmi yaşayabilir. Bu deneyimde, sık sık kalbin düzensiz attığını veya titrediğini hissedersiniz. Bu yaygın durum çoğu durumda zararsız olsa da dikkatli olmalısınız çünkü bazı aritmiler ciddi sorunlara neden olabilir. Şiddetli aritmilerde vücudun belirli bölgelerine giden kan akışı kesilebilir, bu nedenle beyin ve akciğer gibi hayati organlar zarar görebilir. Bu aritmilere kısa sürede müdahale etmek gerekebileceğinden hastalığı taşıyan kişilerin bilinçli hareket etmesi gerekir.

Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

Normalden farklı olan kalp ritimlerine aritmi denir. Kalp ritmi bozukluğu sayılmayan tek kalp ritmi sinüs ritmidir. Bu ritimde, kalbin üst kısmındaki sinoatriyal düğüm adı verilen bir noktadan elektriksel uyarılar gönderilir ve yavaş yavaş ventrikül ile kulakçık arasında bulunan atriyoventriküler düğüme ulaşır. Ardından, sol ve sağ dallara ayrılan, kalp kasını uyaran ve kan pompalayan duyusal yolun nörotransmisyonuna ilerler. Bu iletim sisteminin herhangi bir noktasında meydana gelen problemler aritmiye neden olabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Aritmi semptomları genellikle zararsız gibi görünse de bazen acil müdahale gerektiren aritmiler ortaya çıktığı için dikkatli olunmalıdır. Aritminin birçok belirtisi vardır:

  • Kalbin bir atışı kaçırmış hissi
  • Kalp atışlarının aniden hızlanması
  • Kalp atışlarının aniden yavaşlaması
  • Kalp atışında düzensizlik veya duraklama hissi

Bu semptomlara ek olarak, aritmi meydana geldiğinde bazı ciddi semptomlar olabilir:

Wordpress Temaları
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Şiddetli kalp çarpıntısı
  • Anksiyete ve terleme

Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Önceden kalp hastalığı olan kişiler aritmi riski altındadır. Bu hastalıklar nedeniyle kalbin çalışma düzeni sorunlu olabilir. Koroner arter hastalığı, kalp krizi veya yetmezliği, kalbin iç dokularının iltihaplanması ile endokardit, kalp kapak hastalığı ve doğuştan kalp hastalığı gibi kalp hastalıkları, aritmi gelişimi için risk faktörleri olarak kabul edilir.

Bu hastalıkların yanı sıra yaş, cinsiyet ve çeşitli yaşam tarzı faktörleri de aritmi gelişiminde etkili olabilir. Şiddetli aritmi genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Yaşlıların çeşitli kardiyovasküler sorunları tedavi etmek için kullandıkları ilaçlar da kalp ritmini etkileyebilir. Bazı aritmi türlerinin görülme sıklığı cinsiyete göre değişir. Örneğin, erkeklerin kadınlardan daha fazla atriyal fibrilasyondan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.

Yeme alışkanlıkları da kalp ritmini etkileyen bir diğer faktördür. Alkol veya çeşitli uyarıcılar (kafein gibi) içeren içecekler, kalbin çalışma şeklini değiştirebilir. Genel olarak konuşursak, tütün kullanan kişiler aritmiye yatkın olabilir.

Bu nedenlere ek olarak çeşitli sağlık sorunları da aritmi gelişimini tetikleyebilir:

  • Şeker hastalığı
  • Kronik akciğer hastalığı
  • Pulmoner emboli (akciğerlerde pıhtı)
  • Amfizem
  • Astım
  • Uyku apnesi
  • Tiroid hastalığı
  • Hipertansiyon (hipertansiyon)
  • Kalsiyum, potasyum veya magnezyum gibi dengesiz mineral seviyeleri

Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Aritmi toplumda görülme sıklığı %1,5 ile %5 arasındadır ve en sık görülen şekli atriyal fibrilasyondur. Aritminin gerçek sıklığı bilinmemektedir, çünkü bazı aritmiler herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Doktor önce ritim bozukluğu olduğundan şüphelenilen hastaların öyküsünü ve fizik muayenesini yapar. Tıbbi öykü, hastanın mevcut semptomları, geçmiş hastalıkları ve mevcut ilaçları sorulur. Bundan sonra doktorlar, ritim bozukluklarına neden olabilecek durumların olup olmadığını değerlendirmek için çeşitli laboratuvar analizlerini kullanabilirler.

Aritmi teşhisi, göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kalp aktivitesini değerlendirebilen bir elektrokardiyogram aracılığıyla yapılır. Bu test, kalp atışı sırasında akımı ve zamanı ölçen bir elektrokardiyogram olarak adlandırılır. Holter, bir kişinin günlük kalp aktivitesini kaydedebilen portatif bir elektrokardiyogramdır. Olay kayıt ekipmanı, rastgele oluşan aritmilerin teşhisinde önemlidir. Kişilerde aritmi belirtileri görüldüğünde vücutlarındaki bu cihazları bir buton ile aktif hale getirebilir ve bu süre içerisinde aktivitelerini kayıt altına alabilirler.

Elektrokardiyogram incelemelerine ek olarak, ekokardiyografi (EKO), aritmileri teşhis etmek için kullanılabilecek başka bir kardiyak tanı aracıdır. ECHO genellikle bir ultrasonografi (USG) gibi çalışır ve boyut gibi kalbin çeşitli yapısal özelliklerini değerlendirebilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Şiddetli aritmiler tedavi edilmelidir. Yavaşlamış bir kalp atışını düzeltmek için kalp pili adı verilen bir kalp pili kullanılır. Bu cihazlar köprücük kemiğinin altına yerleştirilir ve kalp atışlarını normal hızda tutmak için ince tellerini kullanırlar. Kalp krizi nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Hızlı kalp atışı ile karakterize ritim bozukluklarının tedavisinde vagus siniri hareketi, ilaçlar veya kardiyoversiyon gibi uygulamalar kullanılabilir. Efor, vagus siniri hareketi veya yüze soğuk su çarpması gibi egzersizler bazı aritmileri sonlandırmak için yeterli olabilir. Hızlı atımlarla karakterize aritmilerde, doktorlar tedavi için antiaritmik olarak sınıflandırılan ilaçlar reçete edebilir. Özellikle atriyal fibrilasyonu olan hastalarda trombozu önlemek için antiaritmik ilaçlara ek olarak kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Kardiyoversiyon, çeşitli aritmileri tedavi etmek için kullanılan ritim bozuklukları için bir tedavi yöntemidir. Kardiyoversiyonda cihazın elektrot plakaları, insan kalbi ortada olacak şekilde yerleştirilir ve akım kalp atışıyla senkronize olur. Amacı, bu akımı kalbin elektriksel aktivitesini yeniden düzenlemek ve kalp ritmini normale döndürmek için kullanmaktır.

Aritmi yaygın ve önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın belirtilerini vücudunuzda hissediyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bir uzmandan yardım almalısınız.

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap