Horlama nedir

Horlama sebepleri nedir

Horlama nedir

Horlama nedir, elbette horlamanın ne olduğun bilmeyenimizi yoktur. Uyku sırasında üst solumun yollarından geçen havanın boğ-azdan geçişi esnasında yumuşak dokunun titremesiyle birlikte meydana gelen sestir. Uykuda dil kökü damak ve küçük dilin boğazla birleştiği alanda bir miktar daralma meydana gelir. Hava yolunun daralmasına bağlı olarak nefes alıp verirken çıkan sesin şiddeti ilse solumun yolunu darlık derecesine göre farklılık göstermektedir.

Yetişkinlerin yaklaşık %45 ile %25 inde horlama   görülür.  Bu kişilerin %2’inde şiddetli horlama görülür. Horlama aynı zamanda çocukluk çağında da görülebilir. Çocukluk çağında görülen horlama oranı ise %12 civarındadır.  Hortlama vücutta bulunana çeşitli enfeksiyonlar sorunu artabileceği gibi yaş kilo ve uyku pozisyonun gibi nedenlere bağlı olarak da artabilmektedir. Solunum kesilmesine veya uyku bölünmesine yol açmayan  basit horlamalar kişiye zarar vermez. Fakat horlama sırasında meydana gelen bazı şikayetleri hasta için tehlikeli olabilir. Örneğin uykunun bölünmesi, horlama sırasında nefesin kesilmesi gibi sorunlar hastanın uyku kalitesini bozar ve bunla birlikte pek çok hastalıkta meydana gelebilir.

Horlama Neden Olur

Horlama genellikle uyku pozisyonuna bağlı olarak görülür. Aynı zamanda aşırı sigara kullanımı uykusuzluk yorgunluk, alkol tüketimi vücutta bulunan enfeksiyonlar hastalıkları ve bazı ilaçları verdiği yan yan etkileri horlama neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Uykuda genizde yer alam yumuşak doku bir miktar gevşer bu gevşemeyle birlikte nefes alıp vermekte güçleşebilir. Bu bölgede hava akışını oluşturduğu türbülans ise yumuşak dokunu titremesine yol açar, oluşan bu titreşim ise horlama adı verilen sesin meydana gelmesini sağlar.

Horlama nedeni ile uyku sırasında yeterince oksijen almayanlar ya da almak için uğraşanlar uykusuz kalır ve sabahları halsiz yorgun olarak uyanır. Ancak kişi uykuda horladığından haberdar olmadığı için bu durumdan şüphelenmez. Horlama nedenleri nedir, diyecek olursanız;

Boğaz, burun ve çene şekliyle ilgili sorunlar. Örneğin; burun kemiği horlamaya neden olan en önemli faktörlerdendir.

  • Uvala veya yumuşak damak şişmesi
  • Alerji ve soğuk algınlığı
  • Fazla kilolar
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi
  • Yorgunluk ve uyma şekli,
  • Yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları
  • Uyku apnesi
  • Yeteri kadar uyumamak
  • Uyku ilacı kullanmak,
  • Hamilelik durumu

Horlama Belirtileri

Zaten horlama kendi başına bir belirtidir. Ancak kimse horlama sırasında size kimse müdahale etmeden kendi horlamanıza uyanıyorsanız şiddetli horlama sorunun en önemli belirtisidir. Ayrıca kesik kesik nefes alırken nefesiniz kesildiğini hissediyor ve dışardan bu konu ile ilgili uyarı alıyorsanız bu da ikinci önemli bir horlama belirtisidir. Basit bir sorun gibi görülse de aslında horlamanın altında yatan ciddi bir hastalığın en önemli belirtisidir. Horlama uzun süre devam ediyorsa ve özellikle dinlenme ile de geçmiyorsa ve aynı zamanda kesik kesik nefes alıp verirken bile devam ediyorsa kalp ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir.

Horlama Tedavisi Nedir

Horlamanın bazı tiplerinin tedavi yoktur. Ancak horlamaya neden olan faktörlere bağlı olarak tedavi seçenekleri de mevcuttur. örneğin burun kemiğine bağlı olarak meydana gelen horlama burun kemiği ameliyatı ile  son bulabilir. Eğer horlamanın altında yatan herhangi bir neden bulunmuyorsa, kişinin hayat tarzında yapacağı değişikliklere bağlı olarak horlamam tedavi edilebilir. Horlayan kişilerin genellikle yüksek yastık üzerinde ve sağa ya da solan yan yatması tavsiye edilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık