Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor

Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor
Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor
Wordpress Temaları

Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor

Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor; Glokom halk arasındaki adı ile göz tansiyonu ile bilinir, sinsi seyreder, geç teşhis edilmesi halinde körlüğe bile neden olan göz hastalıklarından birisidir. Bu konuda uzmanlar erken teşhisin körlüğü engellediğinin önemle altını çizerek belirtiyor. Göz tansiyonu teşhis edilmesi sonrası gerekli, ilaç ya da cerrahi bir müdahale ile kör olma riskinin önüne geçilebiliyor. Göz hekimleri tarafından bu hastalık görmenin sinsi hırsızı olarak adlandırılıyor. Göz tansiyonu ya da glokom göz siniri liflerinin yavaş yavaş yavaş azalttığını belirten uzman hekimler bu hastalığın en az kanser kadar riskli olduğunu ve geç kalınması halinde kör olma gibi üzücü sonuçlar ortaya çıkabileceği belirtiyor.

Göz Tansiyonu (Glokom) Neden Oluşur.

Binlerce insanın yaşam standardının etkileyen göz tansiyonu göz içinde bulunan sıvıyı dışarı boşaltan kanallarda oluşan yapısal tıkanıklar sonucunda sıvını yeteri oranda boşalmaması ve bundan kaynaklı olarak göz basıncının artması sonucu oluşuyor. Bu hastalık neredeyse her yaştaki insanda oluşabilir. Özellikle ileri yaşlarda bu hastalığın oluşma riski çok fazladır. Bunun yanı sıra da bazı hastalıklarda göz tansiyonu oluşmasına neden olan en önemli etkenler. Bu hastalıklar;

  • Aşırı sigara tüketimi
  • Şeker hastalıkları
  • Göz yaralanması
  • Kartizn tedavisi
  • Migren
  • Ailede glokom olması (yani genetik yatkınlık
  • Miyopi
  • Düşük-yüksek kan basıncı

Hiç Belirti Göstermeyebilir

Çeşitli formlarda bulunan glokom göz muayenesinde tesadüfen teşhis edilebilir bir göz hastalığıdır. Neredeyse bir gece içinde bile körlüğe neden olan göz tansiyonu bazen hiçbir belirti göstermeden kör edebiliyor. Ülkemizde çok sık görülen acık acılı formu hiçbir bulgu veya belirti göstermeden gözü kör olma noktasına getirmektedir. Günümüzde dünya genellikte yaklaşık 90 milyon kişini bu sinsi hastalık ile mücadele ettiği gözlemleniyor. Glokomlu her hasta potansiyel görmez olarak nitelendiriliyor. Erken tanı konulduğunda vakit kaybetmeden gerekli ilaç ya da ameliyat ile kör olma riski ortadan kaldırılabiliyor. Ancak hastalık için kesin ve kalıcı bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Sadece kör olma riski için glokomun ilerlemesi engellenebiliyor. Glokom her gün hatta her saat başı görme düzeyini geriletiyor.

En Erken Kaç Yaşlarında Görülebiliyor

Uzman göz hekimleri hastalığın genel olarak 40 ile 50 yaşlarda kişilerde daha çok olduğunu belirtirken, aynı zamanda hastalığın genç yaşlarda ve bebeklik döneminde bile görülebileceğini dile getiriyor. Bunun için düzenli olarak göz muayenesi yapmak gerektiğini önemini vurguluyorlar. Özelikle görme kalitenizin bozulduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden uzman göz hekiminden yardım almalısınız

Göz Tansiyonu Tedavisi

Göz tansiyonunu tedavi etmek için kullanılan yöntemler hastanın görme kabiliyetini kaybetmemesi içindir. Glokom tedavisinde ilaç tedavisi lazer tedavisi ya da cerrahi operasyon olmak üzere hastalığın türüne ve seyrine göre tedavi şekli değişiklik göstermektedir. Tedavisi ilk aşaması ilaç tedavisidir. Ancak bunun yeterli olmadığı durumlarda ve hastalığın ilerlemesi halinde zaman kaybetmeden lazer tedavisi ya da ameliyat tedavi uygulanır. Ayrıca hangi tedavini uygulanması gerektiği tedavini erken veya geç dönemde tanısı konulması, hastanın yaşı ve ilaçları düzenli, kullanıp kullanması gibi durumlar göz önünde bulunduruluyor Tedavi görme kalitesini düzeltemez sadece görme kaybını engeller ve hastalığı kontrol altına alır. İlginizi çekebilir göz migreni nedir? İlaç kullanan hastalarda tedavini yeterli olmadığı durumlarda selektik lazer trabeküloplasti tedavisi uygulanır.

Wordpress Temaları
Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap