Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Evde Köpek Beslemenin Zorlukları

Evde Köpek Beslemenin Zorlukları
Evde Köpek Beslemenin başlıca Zorlukları
Wordpress Temaları

Evde Köpek Beslemenin Zorlukları

Evde Köpek Beslemenin Zorlukları nelerdir? Bir evcil hayvana sahip olmak ve onlara yeni bir hayat vermek ne kadar güzel bir şey olsa da maalesef ki bunun yanında bakımı ve temizliği açısından zorlukları olabiliyor. Tabii bunlar hayvandan hayvana değişik gösterebiliyor. Bir hayvan sahiplenmek istiyorsak  o  köpek cinsi  hakkında mutlaka bakımı, nasıl ilgilenilmeli, kişinin maddi durumuna uygun bir bakımı var mı araştırma yapılmalı ve ona göre karar verilmedir.

Evde köpek bakılması hayvandan hayvana değişiklik gösterir dedik. Aslında bakımının zorluğu tamamen eğitimden geçiyor. Mesela bir köpeği ne kadar iyi eğitirseniz sizin için bir o kadar rahatlık ve temiz bir ev, temiz bir bahçe demektir. Buna Örnek verecek olursak yukarıda da belirttiğimiz gibi Golden Retrieverlar eğitilmesi kolay bir köpek cinsidir.

Eğitilmesi Zor olan Köpek Cinsleri

İlk başta eğitilmesi en zor köpek  yaşını doldurmuş, kötü alışkanlıkları tam anlamıyla oturmuş, bu gibi huylarda özgüvenini tam sağlamış köpeklerdir bu yüzden bir köpek eğitilmek isteniyorsa  yavruyken sahiplenmek  daha mantıklıdır. Yavru köpekler hem daha  kolay ve iyi eğitilir hem de bakımı bir o kadarda kolaylaşmış olur.

Bazı köpeklerin eğitimi kolay olmakla birlikte bazı köpeklerin genetiği nedeniyle itaat seviyesi düşük köpeklerdir. Kangallar sarf bir ırktır. Çoban köpeğidir. Kangal’ın bir görevi  vardır. Sahibi olmadan karar verebilir bazen ve bunu yapması da gerekir çünkü koruması gereken bir sürü vardır ve o sürünün  güvenliği tehlikedeyse  ve sahibi ona  “Devam et”  komutunu verdiyse  o sürüyü durdurabilme hakkında sahiptir.

Sibirya kurtları  Rusya, Rusya’nın kutuplara yakın olan bölgelerinde ve Sibirya’da yaşamını sürdüren  köpek türüdür. Eğitimi  söz konusu ise;  Sibirya Kurtları biraz asi ve özgürlüklerine düşkün hayvanlardır. Eğer sıkı bir eğitim verilirse konsantrasyonlarını hemen yitirebilirler. Tam anlamıyla eğitilebilmeleri için yavruluktan sıkı bir eğitim almaları gerekir.

Wordpress Temaları

Evde Köpek  Beslemek Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar ?

İnsan olarak bizler özellikle çocukluk dönemlerimizde- bulaşıcı ve sağlık açısından tehlikeli olabilecek hastalıklara karşı aşı uygulamaları ile nasıl tedbir alıyorsak, köpekler için de bu tip önlemler almak gereklidir. Köpeklerde bulaşıcı hastalıklar ülkelere ve coğrafyalara göre değişebilir. Ülkemizde maalesef birçok bulaşıcı hastalığın görüldüğü ülkelerden biridir.

Köpeklerde aşı ile korunma sağlanabilen, bulaşıcı ve ölümcül olan başlıca hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • DESTEMPER (gençlik hastalığı): Köpeğin solunum sindirim ve sinir sistemine yerleşen, çoğunlukla yavru ve genç köpeklerde görülen son derece bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.
  • ENTERİT (kanlı ishal): Köpeklerin sindirim sistemi ve özelikle bağırsaklarına yerleşen bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Kanlı ve kötü kokulu ishalle karakterizedir. Ülkemizde son yıllarda tehlikeli boyutta yaygındır.
  • HEPATİTİS CONTAGİOSA CANİS (bulaşıcı karaciğer hastalığı): Yüksek ateş ve karın bölgesinde sıvı toplanması ve karaciğer hasarıyla karakterize bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.
  • LEPTOSPİROSİS (spiroket hastalığı): İnsanlara da bulaşabilen tehlikeli bir hastalıktır.
  • PARAİNFLUENZA (akut üst solunum yolu hastalığı): Üst solunum yollarına yerleşen bulaşıcı ve viral bir hastalıktır.
  • BORDETELLA BRONCİASEPTİKA (barınak hastalığı): Yoğun ve yıpratıcı bir öksürükle karakterize son derece bulaşıcı bir hastalıktır.
  • CORANAVİRÜS: Sindirim sistemine yerleşip; kusma, kanlı ishal ve yüksek ateşle karakterize bulguları olan parvoviral enteritisle karışabilen bulaşıcı viral bir hastalıktir.
  • KUDUZ: İnsan da dahil olmak üzere bütün memelilere ısırık ve salya vasıtasıyla bulaşabilen tedavisi olmayan ölümcül bir hastalıktır.
  • LYME HASTALIĞI (borreliosis): Kenelerle bulaşan ölümcül bir hastalıktır. İnsana da bulaşabilmektedir.
  • TETANOZ: Köpeklerde ısırık yaraları yada cisim travmalarıyla bulaşabilen ölümcül bir hastalıktır. Ayrıca  diğer önemli ve dikkat edilmesi gereken Köpek maması seçimidir.

İslam’da Evde Köpek Beslemek Neden Caiz Değildir  ?

İslam’da Evde köpek beslemek caiz olmadığını bizzat peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’ın hadisidir.

Peki  Peygamberimiz neden caiz olmadığını söylemiştir ?

Rivayetlere göre şöyle sıralarsak ; Hz Ali (R.A.)dan rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz buyurdular ki:“İçerisinde resim, cünüp ve köpek bulunan eve (rahmet) melekleri girmez.”

Ebu Talha (r.a.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“İçinde köpek ve suret (resim) bulunan eve melekler girmez.” buyurmuşlardır.

Ve şöyle rivayetler vardır ki ;

İbni Ömer (R.Anhuma), “Resûlullah (S.A.V.)i şöyle buyururken dinledim dedi:

“Av veya çoban köpeği dışında her kim köpek edinirse, her gün o kimsenin ecir ve sevabından iki kırat eksilir.”

“Kim, ne av, ne sürü ne de tarla için olmayan bir köpeği yanında tutarsa, her gün amelinden iki kırat eksilir” buyurmuştur. (Sahîh-i Müslim Muhtasarı, 1,1575)

Ebû Hüreyre (R.A.)den rivayet edildiğine göre Resûlullah (S.A.V.) şöyle buyurdu:

“Kim köpek edinirse, her gün o kimsenin amelinin sevabından bir kırat eksilir. Ancak ziraat veya koyun köpeği olursa o başka…

Ve  İslamda hiçbir ihtiyaç olmadığı halde sadece eğlence, modaya uymak ve süs olması için evde köpek bulundurmanın yapılan iyiliklerin sevabından bir ölçek veya iki ölçek veya bir birim veya iki birim eksileceği haber verilmektedir.

Yani İslam dininde bir köpeği bir ihtiyaçtan dolayı sahiplenmeli, evde değil evin bahçesinde beslememiz gerektiğini söyler çünkü evde olan bir köpek etrafa tüylerini dökebilir, tuvaletini yapabilir bu yüzdende  sevapların eksileceği ve günah kazanılacağına inanılmaktadır.

Peygamberiniz Hz. Muhammed (S.a.v)  hayvanlara olan şefkati

Efendimiz hayvanlara gösterilen şefkat ve merhametin veya merhametsizliğin insanın ebedi mutluluk veya hüsran vasıtası olabileceğini değişik vesilelerle dile getirmiştir.

Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Vaktiyle bir adam yolda giderken çok susadı. Bir kuyu buldu, içine indi su içti ve dışarı çıktı. Bir de ne görsün, bir köpek, dili bir karış dışarıda soluyor ve susuzluktan nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine:

Bu köpek de tıpkı benim gibi pek susamış, deyip hemen kuyuya indi, ayakkabısını su ile doldurdu, onu ağzına alarak yukarıya çıktı ve köpeği suladı. Adamın bu hareketinden Allah Teâlâ hoşnut oldu ve onu bağışladı.

Ve İslam dinin hayvanları koruması ve onlara zarar veren insanların cezalandırılmasına

örnek bir rivayet verecek olursak ;

“Bir kadın, ölünceye kadar hapsettiği bir kedi yüzünden azâba uğradı ve bu sebeple cehenneme girdi. Hayvanı hapsettiğinde ona bir şey yedirmemiş, içirmemiş, yerdeki haşereleri yemesine bile izin ve imkân vermemişti.” (Buhârî, Enbiyâ, 54; Müslim, Selâm, 151)

 

ilginizi çekebilir; Alerjik Rinit Hastalığı Nedir

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap