Çocuklarda dikkat eksikliği

Çocuklarda dikkat eksikliği nedir

Çocuklarda dikkat eksikliği

Çocuklarda dikkat eksikliği çocuğun tüm hayatını etkileyen sorunlardan bir tanesidir. Gerek sosyal hayatında gerekse de okul hayatında başarılı olmasının önüne geçtiği için zamanında tanı konulup tedavi edilmesi gerekiyor. Öğrenmeyi de güçleştiren dikkat eksikliği olan çocuğu yetiştirmek de çok güç duygudur.

Günümüzde birçok aile bu sorundan muzdariptir. Çocuğunda dikkat eksiliği olan anneler hem ev hayatı hem arkadaş çevresi hem de okul hayatı sorunlu geçmektedir.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği nedir?

Aileler çocuğun gelişiminden dikkat etmeleri gereken önemli detaylar vardır. Çocuğun gelişimi anne karnına düştüğü zaman başlar. Ama bazı hastalıklar vardır ki doğumundan sonra hayatın ilk üç yıllarında ortaya çıkabilmektedir. Her ne kadar bedensel ya da zihinsel engellilik anne karnında anlaşılabilse de dikkat eksikliği gibi sorunlar doğduktan sonra ilk 3 yaşında ortaya çıkar. Bu nedenle bebeklerde ilk üç yaş dönemi çok önemlidir. Ve bu dönemde ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir.

Çcukluk çağında başlayan dikkat eksikliği,  aşırı hareketlilik, dürtüsellik ve odaklanmama gibi kendini gösteren nörogelişimsel durum şeklinde tanımlanabilir. Elbette tüm çocuklar küçük yaşlarda hareketli ve yetişkinlere nazaran dikkatlerini daha çabuk toparlayamazlar. Ancak dikkat eksikliği olan bir çocuk yaşıtına göre çok daha fazla hareketli ve odaklanmama sorunu yaşarlar. Dikkat eksiliği yaşayan çocukların durumu ve hastalığın derecesi birbirinden farklı olabilmektedir. Kimisi daha hareketli ve dürtüsel olabilirken, kimisi de dikkat ve odaklanmama ile ilgili sorunlar yaşayabilir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Dikkat eksikliği sorununda en sok görülen belirtileri çocukların okul başarısında düşüklüktür. Çocuk konsantre olamaz ve derse odaklanmaz. Dikkatini kısa sürede toplayabilse bile dikkati koruma noktasında güçlük yaşar.  Çoğunluk hayallere dalma, kendi dünyasına kapanma ve anlatılanları dinlememe gibi durumlar söz konusudur. Bunların  dışında çocuklarda;

  • Yapmasını istenen görevleri devam ettirmekte sorun yaşar.
  • Yani çocukla oyun oynamak istiyorsunuz fakat istediğiniz oyundan kısa sürede sıkılabilir.
  • Detaylara dikkat etmez ve sık sık hatalar yapar
  • Okulda aldığı görev sorumlulukları tamamlayamaz
  • Görev ve sorumluluklarını düzene koymakta güçlük yaşar.
  • Ses görüntü benzeri çevresel faktörlerden dolayı dikkati çabuk dağılır
  • Bazı çocuklarda hiperaktivite bozukluğu da görülebilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikliği ile birlikte  hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocukların hayatları biraz daha zordur. Çünkü  hiperaktivite sorunu olan çocuklar yerinde durmakta güçlük çekerler ve sürekli hareket halindedirler. Günlük aktivitelerinde ve işlerinde unutkanlık sorunu yaşar. Sürekli kıpır kıpır halinde olurlar. Mekân  yer fark etmez sürekli koşuşturma tırmanma zıplama ve lama gibi hareketleri vardır. Sessiz ortamı sevmez orda durmaz ve sessiz ortamda yapılan etkinliğe katılmaz. Konuşması ise çok hızlıdır, fazla konuşur ve başkaları konuşurken onların sözünün bitmesini bile bekleyemez kendini konuşur. Sırasını beklemekte sorun yaşar.

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Gerek dikkat eksikliği gerek hiperaktivite gerekse de her iki sorunu yaşayan çocuklar için uygun tedavi çok erken yaşlarda başlamalıdır. Bu sorunların tanısı psikiyatri ya da psikolog tarafından konulur. Bu durumda olan çocuklara yapılacak uygun tedavi ise psikolog ve psikiyatrinin ortak tedavi planı ile yapılmaktadır. Fakat tedavi öncesinde psikiyatrinin çocuğu değerlendirme ve tanıyı koyması gerekmektedir. Uzman doktor öncesinde bu sorunlara neden olan problemlerine değinir. Çocuk aile içinde kavga, boşanma ölüm benzeri faktörlere şahit oldu mu ona bakılır.  Fark edilmeyen nöbetler, uyku problemleri  tiroid bozuklukları, depresyon, anksiyete bozukluğu ve kurşun zehirlenmesi dikkat eksikliğine neden olmaktadır.

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık