Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

B6 Vitamini Eksikliğini Gösteren İşaretler

B6 Vitamini Eksikliğini Gösteren İşaretler
B6 Vitamini Eksikliğini Gösteren İşaretler
Wordpress Temaları

B6 Vitamini Eksikliğini Gösteren İşaretler

B6 Vitamini Eksikliğini Gösteren İşaretler Nelerdir? Kanınızda bulunan B6 vitamini miktarı, normal değerlerin altına düşerse, bu durumdan bütün vücudunuz olumsuz etkilenir. B6 Vitamini ruh haliniz, iştahınız, uykunuz ve sağlıklı düşünebilmeniz üzerinde etkilidir. B6 Vitamini sayesinde vücudunuz, enfeksiyonlarla etkili bir şekilde savaşabilir, yediklerinizi enerjiye çevirebilir ve kanınızın vücudunuzun her köşesine oksijen taşımasını sağlar. B6 Vitamin eksikliği çok sık görülen bir durum değildir.

Bu yazımızda B6 vitamini eksikliği halinde, vücudunuzda olabilecek değişiklikler hakkında bilgi veriyoruz.

Enerji Dalgalanması

Vücudunuzda B6 vitaminin çok düşmesi anemi sebebi olabilir. Anemi, sizin kendiniz yorgun ve halsiz hissetmenize yol açar. Aneminin başlıca sebebi, vücudunuzda demir yetersizliği olmasıdır. Fakat zaman zaman da B12, B6 ya da B9 vitamini eksikliği anemi oluşumuna yol açabilir.

Ciltte Döküntü

B6 vitamini eksikliği cildinizde ‘’seboreik dermatit’’ olarak tanımlanan pullu, kaşıntılı bir döküntü olmasına yol açar. Zamanla döküntü daha da belirginleşir. Eğer B6 vitamini eksikliği çok fazla değilse, bu semptomların gözle görülür şekilde ortaya çıkması uzun sürebilir.

Kuru Çatlak Dudaklar

B6 Vitamini eksikliği, kendini en çabuk ağız bölgesinde gösterir. Dudaklarınız pul pul olabildiği gibi, köşeleri de çatlayabilir. Dilde şişme görülebilir.

Wordpress Temaları

Bağışıklık Sisteminde Zayıflama

B6 Eksikliği, vücudunuzu enfeksiyonlara ya da hastalıklara karşı savunmasız bırakabilir. Daha sonra da bu durum bir kısır döngüye sebep olabilir. Kanser vb. hastalıklar vücuttaki B6 vitaminini tüketebilir. Böyle durumlarda daha çok B6 vitamini alınması gerekebilir. Doktorunuza danışarak B6 vitamini takviyesi alın.

Ellerde Ve Ayaklarda Uyuşma

‘’Periferik nöropati’’, olarak adlandırılan  nörolojik hastalık parmaklarda titreme, ayaklarda da uyuşmaya yol açabilir. B6 Vitamini eksikliği ‘’periferik nöropati’’yi tetikler. B grubu vitaminler sinir sisteminizin sağlıklı olması için çok önemlidir.

Bebeklerde Huzursuzluk

Huzursuz, telaşlı bir bebeğin kanında B6 vitamini düşük olabilir. 6 Aydan daha fazla bir süre boyunca bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi halinde B6 vitamini eksikliği oluşabilir. B6 Vitamininin düşük olması nöbetlere yol açabildiği gibi bebeğin işitme duyusunu ekstra hassaslaştırabilir.  Böyle durumlarda ortamdaki gürültüler bebeklerin daha çok huzursuz olmasına yol açabilir.

Sabah Rahatsızlığı

Bebek bekleyen annelerin diyetleri ile birlikte fazladan B6 vitamini almasında yarar vardır. Mide bulantısı, kusma ya da anne adayının kendini hasta hissetmesi B6 takviyesi ile azaltılabilir. Bu tip durumlarda doktorunuza danışmadan, takviye ürün kullanmayın.

Beyin Sisi

B6 Vitamini hafızanızın ve ruh halinizin düzenlenmesinde etkilidir. Özellikle yaşlı bireylerde kafa karışıklığı ya da sebepsiz üzüntü hali yaşanmasının sorumlusu B6 vitamini eksikliği olabilir. B6 Vitamini diğer B grubu vitaminleri ile birlikte çalışır. Kanda B6 vitamini miktarının düşmesi halinde, zihinsel faaliyetlerde yavaşlama yaşanabilir.

Kanser

B6 Vitamininin düşmesi kanser gelişimini tetikleyebilir. Bilim insanları bunun nedeni tam olarak açıklayamasa da, B6 eksikliğinin mide ve yemek borusu kanserinin gelişimi ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. Vücutta vitamin eksikliği olması meme ve/veya prostat kanseri gibi kanserlerin gelişimini de destekleyebilir.

Alınması Gereken Günlük B6 Vitamini Dozu

Günlük alınması gereken B6 miktarı yaşla birlikte değişim gösterir. 7-12 Aylık bebeklerin günde 0.3 mg B6 vitamini alması yeterlidir. Yaş büyüdükçe, alınması gereken günlük B6 dozu da artış gösterir. 50 Yaş üzerindeki bireyler için gereken B6 vitamini, bu değerin en az 5 katı olabilir.

Erkeklerin günde 1.7 mg kadınların ise günde 1.5 mg B6 vitamini alması gereklidir. Hamilelik döneminde alınması gereken B6 vitamini miktarı günde 1.9 mg’a kadar yükselebilir.

Doğal B6 Vitamini Kaynakları

Günlük B6 ihtiyacınızı dengeli bir beslenme ile yiyeceklerinizden karşılayabilirsiniz. Başlıca B6 vitamini kaynakları kümes hayvanları, sığır eti ve balıktır.

Patates ya da mısır gibi nişasta içeren sebzeler de B6 vitamini bakımından zengin kaynaklardır. Portakal, greyfurt gibi turunçgillerin dışında kalan hemen hemen bütün meyvelerin bileşiminde B6 vitamini bulunur. Bir kase nohut tükettiğinizde, günlük ihtiyaç duyduğunuz B6 vitamininin % 50’sini almış olursunuz.

B6 Vitamini Eksikliği

B6 Vitamini eksikliği nadir görülen bir durumdur. Bazı yaşlılar özellikle yeteri kadar ekmek tüketmedikleri durumlarda B6 vitamini eksikliği çekebilirler.   Ayrıca böbrek hastalıkları ve ince bağırsakların beslenmesini engelleyen çeşitli faktörler  vücutta B6 vitamini eksikliğine yol açar. Alkol kullanımı ya da bazı reçeteli ilaçlar da B6 vitamininin vücut tarafından emilmesini engelleyebilir. Bu tip durumlarda doktorunuzun görüşünü almalısınız.

B6 Vitamin Takviyeleri

Normal beslenme ile yeteri kadar B6 alınamadığı durumlarda takviye ürünler kullanmak iyi olabilir. Pek çok multi vitamin bileşiminde B6 vitamini bulundurur. B6 vitaminini, multi vitamin kullanmadan, tek başına olarak da takviye formunda kullanabilirsiniz.

Çok fazla B6 vitamini sinir sistemine zarar verebildiği gibi mide ekşimesi ya da mide bulantısına da sebep olabilir. Bu nedenle B6 vitamini takviyesi kullanmadan önce doktorunuzun görüşünü almalısınız. Yetişkinler için günlük alınabilecek güvenli doz 100 mg’ın altı olarak saptanmıştır.

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap