Wordpress Temaları
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

2022 Ramazan Fitresi Ne Kadar

2022 Ramazan Fitresi Ne Kadar
2022 Ramazan Fitresi Ne Kadar
Wordpress Temaları

2022 Ramazan Fitresi Ne Kadar

2022 Ramazan Fitresi Ne Kadar; Ramazan ayına yaklaşmışken Müslüman aleminin en çok araştırdığı konulardan birisi de 2022 Ramazan Fitresi oranını ne kadar olduğu konusudur. Üç aylara girdikten kısa bir sonra diyanet bu konuda gerekli açıklamaları yapmış ve Ramazan ayında fitre miktarını ne olduğunu belirtmiştir. 2022 ramazan ayı fitresinin kişi başı minimum 40 TL olarak belirlendiği günler öncesinden bildirilmişti. Tabi bu miktar diyanet belirlediği en düşük fitre miktarı oluyor. İsteyen 40 TL’den fazla oranda fitre verebilir.

Fitre Nedir?

Fitre aslında fıtır sadakası olarak isimlendirilir. Halk arasında fitre olarak tabir ediliyor. Fitre ya da fıtır sadakasını Allah katında maneviyatı çok büyüktür. Çünkü insanoğlu yaratışının ve her yıl ramazan ayına kavuşma oruç tutma ve bayrama ulaşmanın şükrünü fıtır sadakası olarak Allah-u Teala’ya iletir. Allah katında zengin olup, Ramazan ayına ve sonuna erişen her Müslümanın, fakir kimselere vermesi vacip olan sadakadır. Fıtır sadakası verilirken hane bazlı ya da mal varlığına göre değil, kişi başına göre hesaplama yapılması gerekir. Örneğin; dört kişilik bir ailenin vermesi gereken fıtır sadakası miktarı 40*4 = 160TL  şeklinde olmalıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin fıtır sadakası oranı ile 70 yaşında bir bireyin fıtır sadakası aynı orandadır. Fıtır sadakasını vacip oluşu ise sünnetle sabittir.

Fitre Miktarını Kim Belirler ve Nasıl Belirlenir

Fitre miktarı diyanet tarafından belirleniyor. Fitre miktarı belirlenirken İslam dinini temel kaynağında zikredilen deliller ile günümüzün yaşam şartlarında bir kişini günlük gıda ihtiyacını ortalaması esas alınıyor. Fitre için belirlenen meblağ nakit olarak verilebileceği gibi aile başı vereceğiniz fitre miktarı değerinde gıda paketi verilmesinde de hiçbir sakınca yoktur. Fitre ramazan ayını ilk gününden Ramazan bayram namazında kadar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekir. Şafii mezhebinde ise fitreye meşru bir mazeret olmadıkça bayramın birinci günü gün batımından sonraya bırakılması haramdır. Ayrıca fitreyi ramazanın ilk gününde vermek de caizdir.

Fitre Kimlere Verilir Kimlere Verilmez

Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez, Müslüman aleminde en çok kafa karıştırılan konulardan birisidir. Fitre verirken ilk önce dikkat edilen ihtiyaç sahibi olmasıdır. Ama bunun dışında da dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunuyor. İslam dini fitre verirken fitreyi alacak kişilerde sınırlama koymuştur. Kişi bakmakla yükümlü olduğu annesi babası, torunu ninesi ebesi dedesi eşi ve çocuklarına fitre veremez. Ayrıca annesinin ya da babasının bakımı ile yükümlü olduğu kardeşe de fitre düşmez. Ancak evlenmiş çocuğu olmuş kız kardeşe ya da erkek kardeşe ihtiyacı olması durumunda fitre verebilir. Hala dayı, amca, teyze ve bunların çocukları eşleri torunlarına fitre verilmesi uygundur. Fitre verirken ilk önce kendi akrabanızda olan ihtiyaç sahiplerine vermeniz vaciptir. Eğer akraba arasında ihtiyaç sahibi bulunmuyorsa o zaman komşularınızdan ihtiyaç sahibine vermelisiniz. Komşularınızda da fitre alacak bir ihtiyaç sahibi bulunmuyorsa o zaman araştırma yapıp ihtiyaç sahibi olan ya da ihtiyaç sahiplerine yardım eden kurum ve vakıflara, derneklere ve benzeri yerlere fitrenizi verebilirsiniz.

Fitre nasıl belirlenir?

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Wordpress Temaları

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur.

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

Wordpress Temaları
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap